Burada bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan başta Mine ve Şükran Hanım olmak üzere herkese
teşekkürler.Muğla-Fethiye'de otelcilik yapmaktayım.150 m2 bir alanı çimlendirmek istiyordum,bu işi yapan 2-3 kişiden çelişen ifadeler alınca kendim incelemeye karar verdim.Bu konuda oldukça kısıtlı bilgi bulmakla beraber en pratiklerine de burada rastladım.Affınıza sığınaak ben de vak'a mı anlatayım,vaktiniz olursa bi fikir verirsiniz.
150 m2 alanın 100 m2 si saat 11:00 den sonra bina gölgesinde kalıyor,kalan 50 m2 tam gün güneş altında. Toprakda kıştan kalan otlar yolundu,bellendi,çapalandı,2 hafta bekletildi,tekrar 3-4 gün sulandı ve şu anda yabani ot çıkımı henüz yok( tabii bundan sonra olur mu bilemiyorum) Toprak için tam bahçe toprağı denemez,2- 3 yıl beklemiş hafriyat toprağı;dişli ve su tutucu,taşları her ne kadar ayıklatmış olsak da hala tırmık arası geçecek parçalar mevcut. Fethiye de çim tohumu ,ziraatçi 2-3 dükkanda açık çuvallarda satılıyor ve genelde "Akdeniz karışım" dedikleri kg ı 10 ytl olan ürün satılıyor.Hani Fethiye'de çok güzel çim uygulamaları pek görmediğimden bu tohumlaa da şüpheyle bakıyorum.
Benim planım:
Toprağı bir kez daha ince tesviye yaptırıp,
üzerine 3-5 cm elenmemiş koyun-keçi karışık sönmüş gübre serdirmek (sadece keçi gübresi atmak daha ideal anladığım kadarıyla ama bulması zor)
sonra tohum aşaması (hangi tohum? günün çoğu gölgede kalan alana ayrı güneş alan yere ayrı tohum mu kullanmalı ?
Gölge için internetten bulduğum Wolf Supra getirtmeye değer mi ;Supra hakikaten kutunun üzerinde dediği gibi 1 kg ile 50 m2 örter mi?(1 kg paket 50 ytl)
Kapak: mil kumu ve elenmiş keçi gübresi karışımı ile 0,5 cm kalınlığında mı atılmalı yoksa
kapak olarak sadece torf mu atmalı ; gibi bolca soru işaretim var.Şimdiden teşekkür ederim faydasını esirgemeyenlere.
|