Yağlı tohumların başlangıcını oluşturacak şekilde sorgulamaya başladığımız yağ üretimi yağlı tohumlar üretimi,yağ açığımız ve ithalatımız konusunda TBMM tutanaklarında yer alan sayısal ifadeler aşağıya aktarıldığı gibidir.
TBMM nin 22. dönem 1. yasama yılı 97. Birleşimi 24.06.2003 tarihli oturumunda Sayın Bakan M.Ali Şahin'in bir soru önergesine verdiği yanıtlar şöyledir.
Sorular:
1- Ülkemizde son beş yıllık dönemde bitkisel yağ üretimi kaçtondur? Bu üretimle heryıl için yurtiçi ihtiyacın ne kadarı karşılanabilmektedir?
2- Ülkemizde son beş yıllık dönemde yapılan yağlı tohumlar net ithalat miktarı nedir?
3- Son beş yıllık dönemde bitkiselvnet yağ ithalatı ile yağlı tohumlar net ithalatına ödenen döviz miktarı (USD olarak) ne olmuştur?
4- Bitkisel yağ açığının kapatılması için verimi ve üretimi arttıracak, başta kaliteli tohumluk olmak üzere, mevcut politikalarda ne tür yenilikler düşünüyorsunuz?
(Yukarıdaki soruları bizim sorularımıza yakın olduğu için aynen alıp yazdım)
Sayın Bakan M.Ali Şahin'in yanıtları :
Değerli milletvekilleri, ülkemiz, tarımsal üretim potansiyeli açısından, yağlı tohumlu bitkiler de dahil olmak üzere, çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirecek bir konumdadır; ancak, uzun yıllardır uygulanan yanlış destekleme ve üretim politikaları, ülkemizde, bazı ürünlerde arz fazlası yaratırken, bazı ürünlerde ise yurtiçi talebi karşılayamaz hale getirmiştir.
Ülkemizde üretilen toplam bitkisel yağ miktarı, yıllar itibariyle, 1997 yılında 560 000 ton iken, 1998 yılında 832 000 tona, 2000 yılında 850 000 tona çıkmış, 2002 yılında ise yaklaşık 700 000 ton olmuştur. Buna karşılık, ülkemiz bitkisel yağ tüketimi ortalama 1 100 000 ton civarındadır. Bu üretim-tüketim dengesi içinde ülkemizin bitkisel yağ açığı ortalama 500 000 ton dolaylarındadır.
Değerli milletvekilleri, ülkemizde son beş yıllık dönemde yapılan yağlı tohumlar ve yağ ithalatımız ile ithalata ödenen döviz miktarlarını arz etmek istiyorum.
1997 yılında, yağ ithalatı 1 112 000 ton, yağlı tohumlar ithalatı 591 000 ton olup, toplam ödenen döviz miktarı ise, 650 000 Amerikan Dolarıdır.
1998 yılında, yağ ithalatı 1 102 000 ton, yağlı tohumlar ithalatı 705 000 ton olup, toplam ödenen döviz miktarı ise, 688 000 Amerikan dolarıdır.
1999 yılında, yağ ithalatı 978 000 ton, yağlı tohumlar ithalatı 503 000 ton olup, toplam ödenen döviz miktarı ise, 536 000 Amerikan Doları olarak geçmektedir.
2003-2004-2005 ve 2006 yıllarında ihtiyacın daha da arttığını öngördüğümüzde şu anki rakamların yani açıkların milyon tonları aştığını çok kolay algılayacağız.
Ülkemizde kalıcı ve ileriye yönelik tarımpolitikalarının olmayışı alt yapının hazırlanmasının çok zor olduğu günümüzde açıklarımız hızla artacak dışarıya ödediğimiz döviz miktarı her geçen yıl büyüyecektir.
Bir de buna önümüzdeki yıllarda üretiminin hız kazanacağı biodizeli de katarsak bitkisel yağların yakıt şekline dönüştürülmesi açıklarımızı daha da büyütecektir.
Tarım ülkesi olarak çevremizdeki tüm ülkelerden daha fazla imkana sahip olan ülkemiz, oluşturulacak doğru projeler ve bu projeleri destekleyen politikalarla önündeki engelleri sadece ve sadece çalışarak aşmak zorundadır.
Gerçekten çok çalışmaya ihtiyacımız var. Herkes bu çalışmaya mevcut donanımları ile katılmak mecburiyetindedir.Kimi araç gereç ekipmanı ile, kimi işgücü ile, kimi projelerle, kimi bilgisi ve almış olduğu eğitimle....Anlayacağımız herkesin taşın altına elini sokması bu yüke omuz vermesi gerekiyor.
Önümüzdeki açılım aslında her ne kadar karamsar görünse de ihtiyacın ne olduğunu bilmek, yapılacak yatırımların, oluşturulacak projelerin doğru olmasını ve karşılıksız kalmamasını sağlayacaktır.
|