View Single Post
Eski 04-06-2008, 13:25   #129
Eaglion
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Ali Bey, doğrudur. Kastettiğim broom.

Özellikle, yeni dönem bonsai kitaplarında asimetrik ve yatık olanlar da görüyorum. Bahsettiğim ağaçlar genellikle acer'lardan yapılmıştı. Gövde klasik broom için çok daha kısa ve biraz da kavisli veya yatık. Dallanma ise tam bir yelpaze gibi değil biraz daha bir tarafı sivri bir tarafı konik oluyor. Stil bölümüne de bölümüne genelde broom ya da slanting broom yazıyorlar.

Msgürkan'a da yazdığım gibi Acem borusunu tanımıyorum. Dalların o kadar kısa sürede kendiliğinden böyle bir şekil alması bana onu düşündürdü.

Zaten, yeni dönemde yapılan ağaçların tarzlarını bir türlü klasik bir tarza oturtamıyorum. Özellikle Masahiko Kimura, Cheng Cheng-Kung gibi üstadların ardıç ve çamlarda yaptıkları (yamadori) şekillendirme ve (eski ağacı) yeniden şekillendirme çalışmaları bırakın bir tarza uymayı, kurallara bile uymayabiliyor. Sorulursa kıvrımlı dik tarz ya da kıvrımlı tarz deniyor ama değiller.

Biliyorum bu biraz daha resim çizmeyi bilmeden, "Picasso da ne ki; ben de o eciş büçüşleri çizebilirim" demek gibi oldu. Ama bence Japon veya Çinli olmalarına rağmen klasik kuralları yıkmaları ve bunu neden yaptıklarını da düşünmeye değer.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön