View Single Post
Eski 03-06-2008, 17:38   #16
Cansunarya
Ağaç Dostu
 
Cansunarya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 201
Merhaba

Bu çalışmaları baştada bahsettiğim gibi hobi amaçlı yapıyorum, işimden fırsat buldukça uğraşabiliyorum. Aslında bu konuda pekçok literatür taraması yaptım ama kendi literatürlerimi bile okuyacak zamanım olmuyor, bu yüzden işin çok derinine inemiyorum.
Sayın Erkan hocam, aslında sizin orkidelerle ilgili verdiğiniz bilgilerden sonra bu işe başlamaya karar verdim. İlk amacım zaten phal üretmekti, ama bildiğiniz gibi orkideler çok nazlı, biraz sabırsızlanarak diğer bitkilerin üretimine geçtim bende..Elimde 6-7 aydır jel içerisinde bekleyen, göz içermeyen, phal çiçek saplarım var henüz hiç bir aktivite yok ama yeşil yeşil öylece duruyorlar Esas nod kültürümü 3 hafta önce phallerim son çiçeklerini döktüklerinde yaptım. Şu anda yeşiller, kontaminasyon yok ve gün geçtikçe büyüyorlar..Bir sorun olmazsa akşama evden fotolarını yükleyeceğim.
Işık kaynağı olarak normal bir masa lambasına 80 wattlık bir ampül taktım, yaklaşık 20 saat boyunca yanıyor.
Burada kullandığım tüpler 1.8 ml lik olduğu için büyüyen sapları bir süre sonra başka kaplara almak zorunda kaldım aslında geniş olsaydı biraz daha orada kalabilirlerdi. Ben yine normal MS besi yeri kullandım ama biraz daha toparlandıklarında İBA ekleyerek kültüre edicem, çünkü bu halleriyle kök salmayacaklar sanırım.
Bitki kültürü için pekçok farklı besi yeri, katkı maddeleri vs. var yapılacak kültüre göre bunları seçmek önemli , ama ben denemek maksadıyla kabaca en temel olanlarından aldım. Aşağıdaki siteyi inceleyebilirsiniz bunun için. Tüm medikal firmalardan herkes temin edebilir.
http://www.sigmaaldrich.com/catalog/...lePage/9435343

Cansunarya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön