View Single Post
Eski 02-06-2008, 07:23   #132
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Teşekkürler sevgili egome,
Ben hatayı mutlaka göreceğinizi biliyordum.
Kükürt mevzuuna gelince : Arkadaşlar besin eksikleri adını taşıyan yazıları okursanız orada kükürtün önemi belitilir. Kükürte azot eksikliği gibi kloroz oluşturur, bitkide sararmalar başlar fakat azot eksikliğinde bitkinin tamamı , kükürt taşınamadığı için genç yapraklarda kendini belli eder. vs vs .
mesele şu topraksız tarım besin eriyiklerinde kükürt mutlaka olacaktır kükürtsüz olamaz
fazlasının zararı görülmediği için bazı formüllerde bahsedilmiyor .Hatırlarsanız sayın arkadaşımız Özgür Atata olacaktı yanlış sa özür dilerim tartesten aldığı besin eriyiğinin formülünü vermişti ve orada kükürten bahsedilmeyişini bir yazı eksikliğimidir acaba diye sormuştum ve ikinci teyidinde yine kükürt yoktu. Şimdiye kadar edindiğim bilgilere göre kükürt muylaka kullanılacaktır ama fazlasının zararı olmadığı için ve zannediyorumki bütün eriyiklerde Mg sülfat kullanılmasından dolayı eriyikteki kükürt miktarı belirtilmiyor.
kullanılan potasyuk sülfat ve magnezyum sülfattaki kükürt miktarı yeter diye düşünülüyor.
Ben şunu söylemek istiyorum kükürt miktarı belirtilmeyen reçeteler eksiktir.
kükürt oranı olarak Sayın prof. Dr Ayten Sevgican 200 ppm ile 1000 ppm optimum 400 ppm diyor.
Ankara ünüversitesi ziraat fakültesi yayınlarından Deneme tekniği kitabında bitki cinsine göre 0,875 m mol/l ile 3,75 m mol / l arasında değerlervar. Yani 28 ppm ile 120 ppm arasında.
Bu işin mucitleri sayılan Hooglan ve Amon 1938 de kükürtü 64 ppm,
Hewitt 1966 48 ppm
Steiner 1948 111 ppm
olarak vermişler, ama hiç biri kükürt lazım değil dememişler. Bu ticari gübreler için gecerli olsa gerek formülü saklamak adına diye düşünüyorum.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön