View Single Post
Eski 30-05-2008, 11:37   #6
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Sayin Selesta, bir an acaba vazmi gectiniz diye dusundum. Yazinizi gorunce de sevindim.

Bonsaide okuduklariniz gozunuzu korkutmasin, okuduklarinizin hepsini birden uygulamaniz gerekmiyor. Bir yerden baslarsiniz sonra da ogrendiklerinizi zamanla uygulayarak istediginiz sonuclara ulasirsiniz. Bir de sunu unutmayiniz takildiginiz her yerde, buradaki tum arkadaslar size yardimci olacaktir.

Evet siz bir ogretmensiniz ve yakacaginiz isikla, bircok cocuk bir sanat dali olan bonsaiye giden yolu gorecektir ve belkide sizi, ogrencilerinizi, okulunuzu ornek alacak bircok okul yaktiginiz isigin ardi sira gidecektir.

Okul bahcesinde olusturacaginiz minyatur doga parcasi, saksidaki bonsaiden daha kolay olacaktir. Dikeceginiz agaclar toprakta olacaklari icin yerlerinden sokup kok budamasi yapmaniza gerek kalmiyacak usten budamalarla agaclarinizi istediginiz boyda tutup sekillendirebileceksiniz.

Dikmek icin sececeginiz agaclar bolgede yetisen yerli agaclardan olursa daha rahat calisabilirsiniz. Sececeginiz agacalar, satilmamis ve saksilarda yaslanmis agaclar olabilir.

Nasil bir sey yapmak istediginizi kagit uzerine cizerseniz, nerelere ne koycaginizi kagit uzerinde belirlerseniz calismalariniz daha kolay olur.


Cocuklar icin sececegimiz bitki hizla yaslanmali diyorsunuz. Yaslanmak icin zamana gereksinim var bitkiler de zaman icerisinde yaslaniyor. Bonsaide bitkileri oldugundan yasli gostermek icin kullanilan yontemler vardir. Bunlari da cocuklar zamanla ogrenir diye dusunuyorum. Onlarin su an yapacaklari en guzel sey agaclarina iyi bir forum verebilmeleridir ki bonsaide zaten yas tek basina o kadar onemli degildir genc guzel etkileyici tarzdaki bir agac, yasli ama tarzi, estetik guzelligi olmiyan bir agactan, daha iyi bir bonsaidir.

Yalniz cocuklar icin degil, bir agaci kaybetmek buyukler icin de yikici olabiliyor. O yuzden cocuklara bu sanat dalinin diger sanat dallarindan ayiran ozelliginin yasiyan, canli bir sanat dali oldugunu anlatmak ve her canli gibi bitkilerin de zamani gelince yasamlarinin son bulacagini vurgulamak olmali.
Yani olabilecek bir olumsusuzlugun nedenin cogu zaman, cocuklarain kendilerinden kaynaklanmiyacagini ta bastan bilmelerinde yarar vardir(bunun yaninda onlardan kaynaklanan bir olumsuzluk varsa yanlislik tesbit edilip ayni hatayi tekrarlamamasi icin uyarilabilir. Ornegin agac susuz birakilir ve istenmiyen sonuclar olusursa)

Bu kosullarda en uygun bonsai tantimi Patates mi? diye sormussun. Yalniz patates degilir her hangi bir bitki ile calisilabilir da, ben kolaylikla birseyler yapilabilecek patatesin,cocuklarin ilgisini birden cekecegini dusundugumden patatesi onerdim. Onlara resimlerle patatesten nasil bonsai yapilabilecegini anlatmak icin bir iki patatesi,filizlenmeleri icin isik gormiyen yere aldim.

Cocuklar ve bonsai ile ilgili oldugundan okul bahcesinde yapacaginiz calismalari buraya ekliyebilirsiniz ve ya isterseniz kendinize bir basalik acip okul bahcesindeki calismalari orada paylasirsiniz.

Sizlere kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön