View Single Post
Eski 24-05-2006, 22:01   #20
bonsaireef
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aykut
Bonsai ağacı yaşayabileceği minimum koşullar altında bırakarak yaşamasını sağlamaktır. Yani bitki yaşam ile ölüm arasındadır. Bence bonsai yetiştirmek bitkiye işkence etmektir. Bu yüzden sana sonuna kadar katılıyorum
Sayın Aykut bey;
''Bonsai ağacı yaşayabileceği minimum koşullar altında bırakarak yaşamasını sağlamaktır'' bu şekilde hiçbir bonsai literatüründe bilgi yoktur.Bu bilgiyi nereden öğrendiniz kaynak gösterebilirmisiniz.Yok eğer bu bilgi değil fikir diyorsanız bunu bir bilgi cümlesi olarak kurmak sizce doğrumu.

Bonsai de bitki hiçbir zaman minimum koşullar altında yaşamaz.Düzenli olarak sulanır, düzenli olarak gübrelenir, gerekirse ilaçlaması yapılır.Bitkinin sağlıklı olması için ne gerekiyorsa yapılır.Bitki kesinlikle susuz bırakılmaz.Her zaman ihtiyacı kadar su verilir.Düzenli olarak ihtiyacı kadar gübre verilir.Burda bir minimumluk yoktur.

Doğada bitkinin kök atmasının amacı 'yayılayım söyle rahat edeyim' değildir.Bitki ihtiyacı kadar su ve besin maddelerine ulaşabilmek için etrafa kök atar.Bonsaide ise ihtiyacı olan besin maddeleri ve su bitkiye veriliyor.Doğayı ne kadar gözlemlediniz **** gözlemlersiniz bilmiyorum.Ben kurak ortamda yetişen bir karış boyundaki bitkinin 4-5 metre uzağa kök attığını gördüm.Ama sulak ortamdaki bir bitki eğer besin sıkıntısı yoksa suda olduğundan olduğu yerde köklenir.Köklerini çokta uzatma ihtiyacı duymaz.Bunada şahit oldum.

Siz zaten bonsaide gerekli suyu ve besinleri karşılamazsanız ağacın sağlığı bozulur ama bizim ağaçlarımız son derece sağlıklılar zaten amacımızda bu.

İşkenceden kastınız eğer budama yapmaksa sizin hiçbir bitkisel kaynaklı besini tüketmemeniz lazım.Çünkü eğer tüketiyorsanız budamaya işkence dediğiniz takdirde bu işkenceye ortak oluyorsunuz demektir.Çünkü bütün meyve ağaçları düzenli olarak budanır.Budanmazsa zaten kaliteli meyve alamazsınız.Ağacınızın sağlığıda bozulur.Budama yapmak demek ki ağacın sağlıklı gelişimi ve meyve vermesi için uygulanan bir yöntem.Ağaç eğer bundan şikayetçi olsaydı gelişimini sağlıklı olarak devam ettiremezdi.

Siz hiç üzüm bağı gördünüzmü bilmiyorum.Aslında üzüm bağlarındaki asma bitkileri bir nevi bonsaidir.Gövdesi bir bonsai şeklindedir.Her sene o gövdeden dallar çıkar çok çok uzar, meyvesini verir.Ağacın bonsai görünümü kaybolur.Sonra budama mevsiminde ağaç o eski bonsai görünümünü alacak şekilde yani sadece gövde kalacak şekilde budanır.

Sizin ağacın kötülüğüne yapmadığınız budamalardan ağacın şikayetçi olduğunu düşünmüyorum.

Doğayı katleden,ağaçları kesip ormanı yakıp evler yapan o kadar insan varken tek amacı ağacı sağlıklı yaşatmaya çalışmak olan bonsai sevenlere haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön