View Single Post
Eski 27-05-2008, 21:52   #24
kuru.umit
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Saint Petersburg: Karanlıkların Prensesi-5 (Kanal, Nevski prospekt ve son notlar)

Dökülen Kan Kilisesinin yanında bulunan kanaldan gezi tekneleri kalkıyor. Eğer kanallarda bir saatlik bir gezi almak isterseniz buradan teknelere binebilirsiniz. Dört yüz Ruble fiyatı. Koltuğun arkasına iki tane minik Rus çocuğu düştü, bir fotoğraf çekimi, bir video alayım derken gayretimle epey kafa buldular, ben de onların fotolarını çekip intikamımı aldım!! Gezide sürekli bilgi veriliyor ama Rusça. Anlamasam da adamın performansına hayran oldum. Öyle ya bir saat boyunca durmadan konuştu, nerede böyle adamlar! “Spasiba (teşekkür ederim) amca !” deyip indim tekneden (foto 1-4).
Bir diğer tavsiye edeceğim yer kilisenin hemen yanındaki Mihaylovski parkı. Burada kısa bir yürüyüş çok iyi gelecektir. Bu parkın arka tarafı ise Rus Müzesi var. Buraya sadece dıştan bakabildim. Rus sanatçıların eserleri için buraya, dünya sanatçıları için Hermitaj’a gideceksiniz.
Buradan kanal boyu yukarı doğru yürürseniz meşhur cadde Nevski Prospect karşınıza çıkar. Bu cadde özellikle geceleri hareketli, tüm gece kulüpleri, barlar arasında en meşhurları burada. Bu caddeyi çıktığınızda hemen sağ tarafınıza kafayı kaldırıp bakarsanız, çok güzel bir bina göreceksiniz; Kafası üstünde dünyayı taşıyan bir insan heykeli ile Singer binası fotoğraflanmayı hak ediyor.
Cadde karşısında ise Kazan Katedrali var. İlham kaynağı olan ise Roma’daki SanPietro Bazilikası. Mimarı Andrey Voronihin. Kilise Napolyon’la yapılan Rus Fransız savaşları ile de ilgili (Napolyon’u geri çekilmeye zorlayan General Kutuzov burada gömülü ve hemen katedral önünde bir heykeli var). Devrim zamanında Ateizm müzesine ev sahipliği yapan yer daha sonra tekrar katedral işlevine dönmüştür. Katedralin iç ve dış kolonları görülmeye değer. İçeride bir de ayine denk geldik. İçeri giriş ücretsiz.
Gostini Dvor eskiden han anlamına gelirmiş. Son halinde de içeride birçok alışveriş merkezinin bulunduğu bir yer olmuş.
Aziz Nikolas Katedrali, Yusupov Sarayı, Mariyinski Tiyatrosu, Menşikov Sarayı St Petersburg içinde göremediğime çok üzüldüğüm yerlerden. Ancak tur otobüsü ile görebildik.
Müzelerden Zooloji Müzesi, Kunstkammer dünyanın sayılı müzeleri arasında. Kameni ve Yelagin adaları, St Petersburg’un yazlık alanları. Buraya metro var ve ben kendimi iyice hazırlamıştım. Ancak başımızdaki Türkçe konuşan Rus rehber “şu anda oranın bir özelliği yok" deyince vazgeçtim. (Aslında vazgeçmemin önemli nedeni benimle gezmeye karar veren 3 doktor arkadaşın vaktini boşa harcayabileceğinden korkmam oldu.) Oraya kadar gittik de gezemeden geldik; ne yazık!!
Bir başka üzüldüğüm ise St Petersburg civarındaki yazlık saraylar;Bunlar Baltık kıyısındaki Peterhof Sarayı (favorimdi), Oranienbaum, Çarışkoye Selo (ikinci favorim), Pavlosk ve Repino Sarayları.
Peterhof’a gitmek istediğimden burayı iyice araştırmıştım. Peterhof’un fıskiyelerinin güzelliği, çeşitliliği ve sayısının Versailles’i büyük ölçüde geride bırakmasına rağmen Peterhof’a genellikle “Rus Versailles’i” diyorlar. Eşsiz mimarisiyle değişik tipte 64 fıskiyeden ve 250 kadar heykelden oluşan Büyük Çağlayan çok güzel gözüküyordu (fotoğraflarda tabii ki). Burası şehrin 80 km kadar dışında. Buraya St Petersburg içinde Baltık İstasyonundan bineceğiniz trenle gidiyorsunuz. Bizim rehberler uzak filan deyip pek oralı olmasalar da, kafaya koymuştum ve kafa dengi insanlarda bulmuştum. Minibüsle 3000 Ruble kiralıyorduk. Bir sorun vardı ki o vazgeçirdi bizi: Sarayın fıskiyeleri ve bahçeleri 31 Mayıs ta açılacakmış. Kendi gözlerimle açılış tarihini görünce gitmekten vazgeçtik. Bu tarihte sarayın fıskiyeleri büyük bir törenle ve şenliklerle açılırmış. Meraklısına duyurulur; 31 Mayısa daha vakit var… Benim burayı gezmem bir başka bahara kaldı. Kimbilir; belki yarın, belki yarından da yakın (**** gördüğüm göreceğim St Petersburg bu kadardı)…
Bu sefer fena uzattık galiba.
Gezekalın..

Eklenen Resimler

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön