ŞİFASI
• İştah açıcıdır, kusmayı önler, harareti söktürür, hazım bozukluklarını giderir, öksürüğü keser, diş çürümelerini ve ağız içi yaralarını iyileştirir. Modern herbalistler çok hassas olan boğazları ferahlatmak için kullanılır.
• Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. İshal ve peklik için, siroza karşı vücutta meydana gelen şişlik üzerine kullanılmaktadır.
• Kuvvet verici, damar daraltıcı, ateş düşürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır.
• Kolera, dizanteri, vajinal maya enfoksiyonları, üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürdüğü; zararlı mikroorganizmaları yenerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği; iskorbüt, kansızlık, işitme hastalıklarında şifalı olduğu açıklanmıştır.
• Kan dolaşımını düzene sokar.
• Malarya’ya (sıtma) karşı iyileştirici etki yapar.
• Meme, bağırsak, akciğer, rahim kanserlerine karşı önleyici ve tedavi edici özellikleri vardır.
• Kalp romatizmasına iyi gelir, sinir yorgunluğunu ve üzüntüyü giderir. Anormal kalp çarpıntısına karşı etkisi vardır.
• Karaciğer (karaciğer zafiyetine, karaciğer yetersizliğine) hastalıklarını iyileştirir. Karaciğerin işlevlerini düzenleyen en iyi ilaçlardan biridir.
• Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Safra kesesi yangısı ve safra kesesinde taş bulunması durumlarında safra akışını artırarak safrayı söktürmektedir.
• Mideye kayan sülüğü düşürür. Mideyi kuvvetlendirerek mide zafiyetine şifalı olmaktadır.
• İrileşmiş dalağı küçültme gibi ilginç bir işlevi bulunmaktadır.
• Rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır.
• Tadı acı olan ve bedeni güçlendiren bir tonik ve müshildir. Bu iki etkisiyle zayıf, bitkinlikten ve peklikten şikayeti olan kişileri güçlendirirken bağırsaklarının temizlenmesini de sağlar. Bağırsak sistemini baştan sona kadar uyararak, harekete geçirmektedir (tembelliğini ortadan kaldırmaktadır).
• Haricen kullanıldığında bakterileri öldürmektedir.
• Almanya’da konjuktivite uygulamalarında kullanılmaktadır. Bir infusion’da temiz bir pamuk tamamen ıslatılarak konjuktivite için compress yapılmalıdır.
Ruslar geleneksel olarak, yüksek kan basıncını tedavi etmede kullanmaktadırlar
! UYARI:
Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle KULLANMAMALIDIR
HAZIRLANMA ŞEKLİ
- Bütün bu önemli yararları sağlamak üzere, kadın tuzluğu bitkisinin gövde **** kök kabukları alınır. Bunun için ilkbahar başında **** sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. 1 tatlı kaşığı kurumuş kabuk1 bardak suya konulup su kaynama noktasına kadar ısıtılır. 10-15 dakika soğumaya bırakılır. Böylece hazırlanan dekoksiyondan günde 3 kez birer bardak içilir.
- Günlük dahilen kullanılacak meyve miktarı 50 g’ı geçmemelidir. Bir fincan suya kök kabuğunun tozundan yarım çay kaşığı hesabı ile 15-30 soğultulduktan sonra, günde bir fincan (daha fazla içilmemelidir) içilir.
- Meyvelerinden şurup ve reçel yapılmakta, kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.
YAN TESİRİ
- Kadın tuzluğunun, normal şartlarda herhangi bir yan tesiri yoktur.Fakat ölçülü kullanılmadığında tehlikeli bir bitki olabilir, ölçülü kullanılması gerekir.
- Yüksek dozu kusmaya, nabız düşüklüğüne ve çarpıntıya (seğirme) sebep olur.
- Fazla kullanılırsa zehirlenme, baş dönmesine neden olur.
TELAFİSİ
- Fazla kullanılmamalıdır.
- Kusmak iyidir, kustuktan sonra nane kaynatılıp içilir.
TAVSİYE
- Kadın tuzluğu, baharatçılarda bulunabilir.
- Eğitimini almış yetkili kişilerden kullanma tarifini isteyiniz.