Konu: Çim
View Single Post
Eski 25-05-2008, 20:33   #105
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
İyi de niye şaşıyorsunuz, siz bilgi almaya çalışmıyorsunuz ki sadece yarım yamalak ve tecrübeye dayanmayan bilgiler veriyorsunuz. Bu arada verdiğim bilgiler teorikle asla çakışmıyor. Açın bakalım Sayın Avcıoğlu'nun Çim Tekniği kitabını (sanırım ders kitabı olarak da okuyorsunuzdur), bendeki 1997 basımı sayfa 60'a bakın, Hoca ne diyor fumigasyon konusunda okuyun. Bazı gelişmiş ülkelerde uygulanıyor olsa bile kesinlikle yapılmamaması gerektiğini anlatıyor. Fumigant olarak neler kullanılabileceğini de teknik olarak söylüyor. Çünkü sizin bir mühendis adayı olarak bunları bilmeniz gerekir. Ne yani, bu konuda kullanılabilecek fümigant nedir, neler kullanılanılır, formasyonu nedir dendiğinde bir ziraat mühendisi olarak cevabınız olmasın mı? Sonra fumigasyonu bilmeniz (ki uygulamayı bilemezsiniz zaten) uygulayabilmeniz anlamına da gelmez, bunun için bakanlıktan özel eğitim ve belge almanız gerekir. Bundan sonra da düzenli olarak her ay yetkili makamlara bu ay fumigasyon yaptım şunu kullandım diye de rapor verirsiniz.

Fumigasyonun kullanıldığı pek çok alan var ancak bitkisel üretimde ve peyzaj alanlarında kullanılması sakıncalı. Sebepleri de ortada.

Bastır-ek-bastır ise genelde makinalı ekimde uygulanır. Çünkü eğer toprağı iyi oturtmamışsanız içine makine sokarsanız tesviyeyi bozarsınız. Makineli ekimde bunu yapmak elbette şart ama siz elle ekilecek basit bir küçük bahçe için bunu öneriyorsunuz.

Ben size asla silindir çekmeyiniz demiyorum, dikkatli okursanız düzgün tesviye yaparsanız silindir çekmenize gerek kalmaz diyorum. İşçilik maliyetini niye arttıracaksınız? Şimdi düşünelim, araziyi bellediniz, çapaladınız, sonra kotlarınızı aldınız, tesviye iplerini çektiniz, tırmık vasıtasıyla araziyi ipine getirdiniz, piyasa ağzı ile jilet gibi oldu. Niye silindir çekiyorsunuz bana izah eder misiniz? Tohumu ve kapağı atarsınız sonra silindirlersiniz. (Aklınızda olsun tesviye tırmığı dik çekilir, sanki çalı süpürge ile yol süpürür gibi...)

Bir de şunu unutmayınız, arazideki deneme parsellerinde ekim yapmak başkadır, profesyonel olarak çalışmak başka. Özümsemediğiniz bilgiyi öneri olarak vermek ise bambaşkadır. Sorumluluk ister.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön