Konu: Çim
View Single Post
Eski 25-05-2008, 14:16   #103
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Akinal33 ben sizin bilgilerinizi uydurduğunuzu söylemedim, teorik bilgileri tecrübe ile birleştirmeden kitabi olarak yazılmış çözümleri iletiyorsunuz. Sayın Rıza Avcıoğlu'nun 27 sene önce öğrencisi oldum, her zaman da bilgilerinden faydalanırım, karşılaştığımızda da mesleki konuları görüşürüz. Bu arada eğer edinmediyseniz kendisinin 1997 de çıkardığı Çim Tekniği kitabını da edinmenizi öneririm.

Toprak fümigasyonu çim saha tesisi gibi bir işlem için uygulanmamaktadır, uygulanmamalıdır da. Okuldaki deneme parselleri dışında ne kadar çim saha tesis ediyorsunuz bilemem ama ben ve ekibim her yıl dönümlerce ekiyoruz. Piyasada da profesyonel olarak bu konuda çalışıyorum. Çim tohumu satıcısı arkadaşlarımla da heran iş gereği görüşmekteyim, şükürler olsun ki çim saha için arazi fumige eden kimseyi duymadım. Bu uygulama bazı yabancı ülkelerde golf sahalarında yapılmaktadır. Çim ekeceğiz diye doğayı bu derece tahrip etmenin gereği var mı? Zaten dönümlerce çim saha tesis edilip tonlarca gübre, ilaç gibi kimyevi madde toprağa ve yeraltı sularına karışıyor ve yine tonlarca su bunun için kullanılıyor derken bir de fumigasyon üzüntüsü yaşamayalım.
Ayrıca bunun maliyeti çok yüksek bir uygulama olduğunu da değerlendirmek gerek. Para bir yana o son planda, fumigantlar çevre kirliliği konusunda da önemli. Fumigantların hepsi hocamızın da hep dediği gibi çok çok zehirli ve benim de daha önce söylediğim gibi uygulaması sadece profesyonellerce yapılabilir (fumigasyon operatörü ziraat mühendisleri). Rıza Hocamız da herzaman söyler, özellikle yoğun kullanılan yeşil alanlarda, okul, ev bahçesinde, parklarda fumigant uygulamamak gerekir.
Alıntı:
Toprak fumigasyonu şu anda bir çok çim tesisinde yapılmaktadır
demişsiniz, profilinizden aynı şehirde olduğumuzu görüyorum, bir söyleyin rica ederim kim bu işi yapıyor? Ve gerçekten varsa hemen elbirliği ile bakanlığa ihbar edelim, bu uygulamayı engelliyelim.

Metil bromit şu anda kaçak kullanılmakta, kim kullanıyor onu da haber verirseniz sevinirim. Anladığım kadarıyla ileride meslektaşımız olacaksınız, bu konuda hassas olmanızı ve çok iyi teknik bilgilenmenizi tavsiye ederim.

Tesviyeyi düzgün yaparsanız silindir çekmenize ve toprağı baştan sıkıştırmanıza gerek kalmaz diye yineliyorum. Öbür türlüsü amatör ve uyduruk iş olur. Düzgün tesviye yapma, silindir çekip düzlemeye çalış, peki çukurlar ne olacak? Böyle iş yapan bir çalışanım olsa anında işten çıkarırım.

Solarizasyon veya fumigasyon uygulanmış alanlarda eğer kontaminasyonu engellemezseniz hastalık, zararlı vs size kat kat artarak geri döner. Hele ki açık alanlarda bu konu çok ciddi bir sorundur.

Biçim fungal hastalıklar konusunda elbette çok çok önemlidir. Ancak önceki mesajınızda ifade ettiğiniz "biçim yüksekliği mantar olumunu engeller" bilgisi yanlış. Mantar oluşmuşsa biçim yüksekliği buna ne yapsın? Veya mantar hiç yok, siz yüksek veya derin biçtiniz, bu fizyolojik sorunlara sebep olur ama fungal hastalığa sebep olmaz.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 25-05-2008 saat 20:01
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön