View Single Post
Eski 23-05-2006, 12:16   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Yaşadığımız Çevre ve Felaketler


GEBZE -DİLOVASI ÇEVRE FELAKETİ


Sanayi kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe üretim yaptığı Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinde yapılan bir araştırma, bölgedeki kirlilik oranının Avrupa Birliği ölçülerinin 30 kat üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
Kanser vakalarındaki artış üzerine geçtiğimiz ay bölgeye giden Meclis Komisyonu, kirliliğinin sınır değerleri aşmadığını açıklamıştı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nce yapılan araştırmaya göre, havadaki zehirli kadmiyum ile bunun bileşikleri olan yüksek derecede zehirli maddelerin oranı 7 bin 170 miligram.

Bu maddelerin AB ölçeğindeki tehlike sınırı ise 239 miligram. Yani, Dilovası'ndaki kirlilik oranı AB ölçülerinin 30 kat üzerinde.

Zehirli kadmiyum elementi ve bileşiklerinin çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden olduğu kaydedilen bilimsel araştırmada, bu maddelerin organizmaya solunum, besin ve içme suyu yoluyla alındığında karaciğer fonksiyonlarında değişimlere neden olduğu belirtildi.

Bu kimyasal maddeler ayrıca, böbrek bozuklukları ile 'itai-itai' olarak bilinen kemik hastalığına da yol açıyor.



BELDENİN ADI 'ZEHİR OVASI'
Belde halkını kanser vuruyor
Sağlık, Sanayi ve Çevre Bakanlığı raporları Dilovası'ndaki çevre kirliliğinin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne sermişti.

Buna göre Dilovası'da ölümlerin 32.3'ünün nedeni kanser. Ölümlerin yüzde 44'üne akciğer kanseri, yüzde 19.5'ine mide kanseri neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, hava kirliliği ve zehirli atıkların etkisiyle bölgede kanserden ölüm oranının kalp ve damar hastalıklarının önüne geçtiğini belirtiyor.

Tuncer'in verdiği bilgilere göre, bölgede 2001 ve 2002 yıllarında tespit edilebilen kanserden ölüm vakası sayısı 75. Kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısı ise 63.

Türkiye'de 61 ilde kanser tarama merkezi kurduklarını belirten Tuncer, hiçbirinde kanser tespit cihazı bulunmadığını söylüyor.


Fabrikaların ruhsat durumu
2005 yılı verilerine göre, Dilovası bölgesindeki fabrikaların yüzde 44'ü ruhsatsız. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların yüzde 76'sının deşarj izinleri bulunmuyor ve bu fabrikalardan yüzde 72'sinin de hava emisyon izinleri yok.



Dilovası'nda özellikle metal, kağıt ve kimya sanayi kuruluşlarının yol açtığı çevre sorunlarının yanında gürültü ve görüntü kirliliği de endişe verici boyutlara ulaştı.

Bölgede çevre kirliliğinin ileri düzeye ulaşmasından en çok etkilenenler ise çocuklar.

Solventtaş İlköğretim Okulu, ikinci sınıf öğrencisi Emin Yıldız "akşamları gözlerimiz yanıyor. Etrafa çöp döküyorlar. Temiz bir hava ve çok güzel bir çevre istiyorum" diyor.

Akşamları havanın çok kirli olduğunu söyleyen sekiz yaşındaki Nurullah Sorba da, temiz bir hava istediğini söylüyor.

"Sanayicilere ceza değil, süre verilsin"

Dilovası Belediye Başkanı MHP'li Musa Kahraman ise, bölgede kirliliğe yol açan kuruluşlara ceza kesileceği yerde, sanayicilere süre verilerek ne yapmaları gerektiğinin öğretilmesini istedi.

Kahraman, "devlet asli görevlerini sanayiciye yaptırtırsa bunun önünün alınması mümkün değil. Sağlık ocağını Sağlık Müdürlüğü, okulu Milli Eğitim, park- bahçeyi Büyükşehir Belediyesi yapmalı. Sanayi kuruluşu sadece vergisini vermeli. Neticede 'ben senin binanı boyattım', 'sağlık ocağını yaptırdım', 'kurumunun ihtiyaçlarını giderdim' diyen bir sanayiciye bizim yüzde 100 yaptırım duruşunda olmamız mümkün olamaz" dedi.

Kahraman'ın çözüm önerisi ise şöyle: "Bu bölgede Toplu Konut İdaresi'nce bir yer belirlenerek Dilovası'nda sanayi kuruluşları ile birlikte yaşayan insanları bu bataktan kurtarmak gerekir. Ayrıca Dilovası'nda komisyon çalışmalarının başlanacağı zaman sanayi kuruluşlarında derlenip toparlanma oldu. 2006 sonunda da kalıcı çözümler gelecektir."

Meclis Komisyonu: "Kirlilik sınır değerlerini aşmıyor"

Dilovası'ndaki sanayi kuruluşlarının atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan ve geçtiğimiz ay beldede incelemelerde bulunan Meclis Araştırma Komisyonu, iki gün süren çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada 'Dilovası'ndaki hava kirliliğinin ortalamanın üzerinde olduğunu ancak sınır değerleri aşmadığı'nı bildirmişti.

Komisyon Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, ''bölgedeki hava kirliliği sınır değerleri aşmış değil ama ortalamaların üzerinde. Burada hem denizin, hem de Dilderesi'nin kirliliği söz konusu. İzmit Körfezi'ndeki kirliliğinin yaklaşık yüzde 25'inin, Dilderesi'nden kaynaklandığı söyleniyor. Hereke, Dilovası, Gebze'de arıtma tesisi yok. Sanayi ve konutlardan çıkan atıklar denize deşarj ediliyor. Düzenli çöp alanı yok. Vahşi depolama dediğimiz yöntemle depolanıyor'' demişti.

Ayar, Dilovası'nda sanayi ve evsel atıkların arıtılarak denize deşarjını sağlayacak arıtma tesisinin önümüzdeki yılın sonuna kadar faaliyete geçmesinin planlandığını söylemişti.

Ayar ayrıca, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde alınan önlemlerle ilgili olarak da, ''kirliliğinin önlenmesi için tüm tedbirler alınmış. Fabrikalara tek tek neler yapılması gerektiği bildirilmiş ve taahhütler alınarak, süre verilmiş. Yıl sonuna kadar, buradaki sanayiciler çevreyle ilgili tüm yatırımlarını tamamlamış olacak'' demişti.

Kaynak: buğday derneği e-bülteni

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön