View Single Post
Eski 23-05-2008, 08:13   #147
Bagomcası
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-04-2008
Malesef ülkemizde kivi yetiştiriciliği sizinde belirttiğiniz gibi çok iç açıcı değil. Tabi bunda ana sorun tarımda ürün planlamasının bir türlü gerçekleştirilememiş olması. Bunda sadece bakanlığın değil pekçok kurumun eksiklikleri var. EN onemli konulardan bir taneside il-ilçe müdürlüklerinin alıp dağıttığı fidanlarda ve oncülük ettiği konularda çok yetersiz kalmasıda var. Fidan kalitesinden çeşide kadar yanlışlar çok....sıralamaya gerekte yok...Çünkü uzmanlaşmış elemanlarıda yok bünyelerinde. Bir zairaat mühendisi herşeyden anlayamaz anlamaya kalkarsada komik duruma düşer. Belki burada en az hatası olan kurumlardan belkide biri araştırma enstitüleri bana gore.
Neden derseniz ARGE nin hemen hiç olmadığı bir ülkede AR-GE yapmak ve yapanları teşvik etmek gerekirken yapılanlar tam tersi yonde. Proje sayıları ve içerikleri bunlar detay konular. ELbette bunlardada eksiklikler var. Ama ben sadece şunu belirtmek isterimki bu ülke ne zamanki savunma harcamaları kadar bilime ve AR-GE ye para ayırırsa işte o zaman pek çok gelişmiş ülkenin önüne geçebilir. Yetişen insanlarınımız neden kendi ülkesinde kalmıyor derseniz cevabıda aslında burada gizli.

Kivide de durum aynı. Zespri firması neden gold kiviyi oncelikle italyada sözleşmeli üretiyorda avrupada başka ülkede üretimine izin vermiyor...Çünkü ürün planlaması olmayan bir ülkede siz bu ürünü sözleşme dışında üretimini kontrol edebilirmisiniz?..İmkansız. O zamanda ne oluyor biz patent hakkı olmayan kalitesiz çeştilere mahkum kalıyoruz. İtalyada en büyük doku kültürü fidan üretimi yapan firmanın genel müdür ve ortaklarıyla bu sene başında gorustum ve geliştirdikleri yeni melez kivileri türkiyede deneme sözü verdiler. Bende bunların beğenilip türkiyede yetiştirileceği sozunu verdim. Ama daha sonra Türkiyedeki sistemi duşununce ve biraz şartları araştırınca vazgeçtiler. Demek istediğim herşey bizim elimizde aslında. Biz karşıya o guveni verecek şartları hazırlarsak gerisi gelir. Ama biz kendimize ve etrafımzıdakilere yeterince değer vermezsek onların haklarına saygı duymazsak o zaman bu durumdan daha ileriye gidemeyiz.

Umarım ileriki yıllarda çocuklarımız bu cennet ülkenin değerini anlar ve kendi insanına ve ozkaynaklarına gereken önem ve değeri vererek ülkemizin kalkınmasını sağlayabilirler. Tüm kivi dostlarına bol kazançlı bereketli gunler.

Bagomcası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön