View Single Post
Eski 22-05-2008, 15:40   #145
Bagomcası
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-04-2008
Malesef bu erkek bitki dağılımı Ozellikle Yalova Altınova daki üreticilerimizin çok yanlış uyguladığı bir sistem...daha doğrusu yanlış... Son yıllarda özellikle italya gibi modern meyveciliğin uygulandığı ülkelerde meyve kalitesini arttırmak için donume erkek bitki oranı 1/4 e kadar düşürülmekte. ANcak bizde üretciler verimden ödün vermemek için kaliteyi hiçe sayıyorlar. Bu durumdada erkek bitki oranı 1/8 in bile altına iniyor. Netice dişi bitkide irilik artışı bir türlü sağlanamıyor bu seferde seyreltme ile uğraşıyorlar. Onuda doğru düzgün yapmıyorlar.
Biz kiviye emek ve gonul verenler olarak Özellikle Türkiye de üretimin en fazla yapıldığı yalova ilinde sistem yanlışlıklarını üreticilere anlatmaktan artık yorulduk. Üreticilerin tek ilgilendiği konu verim ne kadar?..peki ya KALİTE.
Siz bir tüketici olarak ceviz veya limon iriliğindeki bir meyveyimi alırsınız yoksa deveci armudu iriliğindeki bir meyveyi.
Şu an ülke üretimi 15-20 bin tonlarda ama herkes kivi dikmeye başladı. Birkaç yıl içinde üretim yüzbin tonları aşınca ne olacak? O zaman elinde iri meyve olanlar, farklı çeşit olanlar ve erken hasat olumuna gelenler para etmeye başlayacak. Sorunda burada. Biz İtalyanların 20 yıl once yaptığı sistemi kullanıyoruz. Ama onların verim değerlerine ulaşınca o zaman tüm sistemler bizim soylediğimize donecek ama bilmiyorum iş işten geçmiş olacak mı.
Herneyse ben hafta sonu müsait olduğumda bahçenize bakmak isterim. Ozel mesajdan cep numaramı veriyorum. Umarım emeklerinizin karşılığını en kısa zamanda alırsınız.

Bagomcası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön