View Single Post
Eski 22-05-2008, 11:47   #9
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Evet, bazı yönlerden çelişiyor.

Merhaba,

Evet, Tapulu kesim yönetmeliği bazı nedenlerden dolayı, Yargıtay içtihatları ile çelişiyor.

Tapulu arazinizde bulunan, kendi yetiştirdiğiniz veya kendiliğinden yetişmiş ağaçları kesmek için önce orman idaresine başvurulur. Orman idaresi gelip tesbit yapar ve kesilebilecek ağaçları işaretler. Ne kadar ve hangi cins ağacın kesileceği keşif tutanağına yazılır. Orman idaresi keşiften sonra ve hangi ağaçların kesileceğini belirledikten sonra, Ağaçların kesilme işine başlanır. Kesim bitince ster ( bir istifleme biçimi 1 m yüksekliğinde 1 m genişliğinde üst üste konulmuş ağaçlardan oluşan küme ) haline getirilen ağaçlara nakliye teskeresi düzenlenir ve istenilen yere nakledilmelerine izin verilir.

Buraya kadar herşey normal gibi görünüyor. Ama tapulu kesim istenen arazide bulunan ağaçların orman olup olmadığına kim karar verecek? Çünkü, orman şefi burası orman derse, kesim filan olamaz.

Kısaca arazinizin tapusunun olması yetmez. Orman idaresinin de keyfinin yerinde olması gerekir. Niye derseniz. Aşağıya yazacağım 20, Hukuk dairesinin içtihatını ortaya koyarak, orman idaresi size tapu iptal davası açabilir.

Yargıtay 20,Hukuk dairesi 12,07,1993 gün ve 1992/11625 esas 1993/6200 sayılı kararında demiş ki. "KESİNLEŞMİŞ TAHDİT SINIRLARI DIŞINDA KALMIŞ OLSA DAHİ,EYLEMLİ DURUMUNDA HALEN ORMAN NİTELİĞİNİ KORUMASI HALİNDE TAŞINMAZIN ,DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDAKİ YERLERDEN SAYILDIĞINDAN VE ÖZEL MÜLKİYETE KONU EDİLEMEYECEĞİNİN KABULÜ GEREKİR.

İşte bu karara dayanarak arazinizin içindeki ağaçlar orman sayılabilir.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön