View Single Post
Eski 21-05-2008, 13:24   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Cocuklar ve Bonsai

Bu yeni baslik altinda bircok guzelligi paylasacagimizi, paylasilanlarin ise aramiza, yani bonsai dunyasina bircok cocuk arkadasi ve cocuklarin etkisi ile bircok anne, baba, abla, abi, buyukanne buyukbabalari katacagini dusunuyorum. Bu sekilde dusunmemin nedeni ise asagidaki mesaj.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster
Sayın Ali H. Ali,
Ejderli bonsainiz çok güzel. Bir eğitim aracı olarak da kullanılabileceği bilmem aklınıza gelir miydi ? Bunu alıp sınıfa götürüyoruz. Bonsaiye bakarak bir öykü yazmalarını istiyoruz. Esir edilmiş minik bir prenses ya da hazine sandığı ekleyebiliriz.

Ormanda geçen pek çok masal var: Kırmızı Şapkalı Kız, Pamuk Prenses, Hatta hızımı alamayarak Külkedisi'nin şatosunu bir bonsai ile canlandırabilirim diye düşünmeye başladım.

Okul bahçesinde yaptığımız oldukça iptidai bir denemenin fotoğrafını yakında bu foruma yükleyeceğim.

İlham için teşekkürler. Bakalım "masal bonsaileri " denemem nasıl sonuç verecek ?
Ogretmen arkadasimizin talebeleri icin boyle bir calisma dusunmesi ne iyi oldu.
Cocuklar hem bonsaiyi taniyacaklar hem de kim bilir ne guzel hikayeler yazacaklar. Kucuklerin yazdiklarini ise bu baslik altinda okumak sanirim bonsai tutkunlarina ve diger uyelerimize ayri bir keyif verecektir.

Derslerini aksatmamak kaydi ile, cocuklar da buyukler gibi bonsai ogrenebilirler ve kucuk yastan baslamak onlar icin bir avantaj olabilir. Avuclari icerisinde yetistirecekleri bir doga parcasinin buyumesini izlemek onun her gelismesini gozlemek ogretici olacagi kadar, bir canliya bakma sorumlulugunu da ogrenip bilecekler ve aslinda insan icinde var olan doga sevgisi cocuklarin yureginde daha guzel buyuyup gelisecek.

Agaclar uzerinde calisip onlari bonsai yapmak icin bircok kesici aletler kullanilmaktadir. Bu kesici aletler ise cocuklar icin tehlikeli olabilir. O yuzden kesici aletler kullanmadan (Az da olsa kesici alet kullanilacaksa mutlaka buyuklerin denetimi altunda kullanilmali) yapilabilecek bonsai calismalarindan ilk aklima gelenler patetes ve yesim agaci geliyor. Bu bitkiler uzerinde yapilacak olan calismalar, kesici aletlerin kullanimi, en aza indirecek calismalar olacak.
Her calismadan sonra cocuklara mutlaka ellerin yikanmasi gerektigini, nedenleri ile ogretmeliyiz.

Cocuklarin dunyasina inip, onlara da bonsaiyi tanitmak, bonsaiyi ogretmek icin sizlerin de, gorus dusunce ve elestirilerinizi bekliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön