Geçen sene şelale havuzlarından kaçak olduğunu tespit etmiştik, ancak tamir etmeye vaktimiz olmamıştı. Kış sonunda iki şelale havuzunu da dolu bulduk. Zaten sorun içinde değil, taşma durumunda oluştuğunu biliyorduk. Havuzu en başta yaparken su terazisini tam doğru yapamamaktan kaynaklanıyordu sorun.
Süs Havuzu yapımı için Altın Kural: Çok kaliteli ve uzun bir su terazisi kullanın.
Şelale havuzlarının taşma kısmındaki kayrak taşlarını havuz şiltesinin üstüne doğru betonlamıştık. Arada zamanla kaçak oluşsa bile, havuz şiltelerinin kat kat üstüste örtülme şekli suyun sistem dışına çıkmasına engel olacaktı. Ancak su taşırma kayrak taşlarının su seviyesi; su terazisindeki sorun nedeniyle havuzun yan kısmına göre aşağıda kalmasına ve havuz şiltelerinin koruması dışına kaçmasına sebep olduğunu farkettim. Bu yüzden şelale havuzlarının su taştığı kayrak taşlarını kırarak çıkardım. Su motoru ile bu haliyle 1 gün çalıştırdım; su sıçramalarından kaynaklanan az bir miktar su kaybı dışında sorun olmadığını gözlemledim. Su taşırma kısmını daha sonra tamir etmek üzere sistemi o haliyle bıraktım.
Alt şelale havuzu daha sığ olduğu için; içine delikli saksılara ekili olan su kestanesi ve cüce nilüfer fidelerini koydum. Ayrıca su nanesi fidelerini su üstüne bıraktım. Ayrıca geçen seneden kalan papirüs saksılarını suda bıraktım (kökleri sağlam ancak sapları çürümüştü, belki yeniden yeşerir umuduyla).
|