Enginar Dolması
Malzemeler:
6 tane enginar
1/2 kilo kıyma
1 su bardağı pirinç
1 tane orta boy soğan
2-3 tane domates
1/2 demet maydanoz
1/2 bardak sıvı yağ
1 tane limon
Domates salçası (bir kaşık)
Tuz+karabiber
Enginarların sapları ayrılıp en dış yaprakları temizlenir ve uçları kesilerek yaprakları ayrılarak ortasındaki yapraklar ve tüylü kısımlar temizlenir. ( Ortası temizlenirken kaşık yardımı ile içerisi oyulmalı ve tüylü kısım iyice temizlenmelidir. ) Hazırlanan enginarlar limonlu suda bekletilir ( Kararmaması için)
Dolma harcı nasıl hazırlanır?
Domates, soğan ve maydanozlar kıyılıp içerisine yıkanmış pirinçler ilave edilir. Kıyma ,sıvı yağ, limon, domates salçası, tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.
Harç hazırlanınca, limonlu suda bekleyen enginarlar alınarak ( ortasını boşalttık ya!) bir kaşık yardımı ile harç boşaltılan orta kısıma doldurulur. Ben tencereye tüm enginarları yerleştirince önceden kestiğim enginar saplarını da küp küp doğrayıp eklerim(onlar tencerenin dibine kayarlar) Sonra tencereye enginarları örtecek kadar su içersinde bir kaşık daha dmates salçası ilave ederek ve dolmaların dağılmaması için üzerlerine de bir tabak çevirerek kısık ateşte 45 dakika veya bir saat kadar pişirin. Pişen enginar dolamaları tencereden çok dikkatli çıkarılmalıdır. Herkesin tabağına bir veya iki tane enginar dolması uygun olur. Herkese afiyet olsun.
|