Aman Tanrim bu okuduklarima inanamiyorum. Bu yarismadan uzak durun. Ne akillica, kendi islerini baskalarina yaptiriyorlar. Buna elindeki altini bana gonullu ver denir.
Zaten detayli yazilmis, bir cok Turk tohum sirketi var ama isimleri turkce olsa da birkac devletden buyuk tohum sirketinin ortagi. Amaclari yeni tarihi tohumlar bulup F1 hybrid alip kendi adlarina tescil edip bunlari kulanmaya zorlayarak (o ulkelerde tohum kanunu cikartarak), bu tarihi tohumlari tamamen piyasadan yok etmek.
Asla ve asla bu yarismaya katilmayin ve tanidiginiz herkesi uyarin. Dunyada 60 milyar dolarlik bir pazarin tamamina yakini iste bu dev sirketlerin elinde. istedikleri birkac 10 milyar dolar daha eklemek karlarina.
Brezilya, ozellikle de tibbi alanda kullanilan harika bitik ortusunu bu tohum kanunu ile kaybetme tehlikesi altinda. hindistan icler acisi durumda. bati avrupa ulkeleri italya haric zaten cok uzun yillar once degerli tohumlarini kaybetmis. simdi sira balkan ulkelerinde.
F1 hybrid yaratmanin yanlis bir yani yok. Problem, bunlari kendi adlarina tescilleyip, tohum kanunu cikartip, herkesi sadece kendi tohumlarini ve ek olarak kendi kimyasal gubre ve bocek olduruculerini kullanmaya zorlayip tarihi tohumlari tamamen piyasadan silmek. Sahip olduklariniz sadece Turk tohumlari degil, dunyanin hazinesi.
Tarihi tohumun merkezi Balikesir gibi gorunuyor. Aylarca arastirdim, Balikesir, Pasa, Kucukciftilik gibi tarihi tohum satan sirketler buldum. Eminim ki baska kentlerde de bunun gibi ufak capli da olsa tarihi tohum satan sirketler vardir. Umuyorum ki bu sirketler de o dev sirketler tarafindan satin alinmamistir. ama tarihi tohum satan sirketleri destekleyin, sirketlerin isimlerine baikp karar vermeyin.
Eger F1 hybrid konusunda yogun calismalarimiz var dunaynin su su ulkelerinde calismalarimiz surmekde, lab vs diye bilgi veren sirketlerden uzak durun. Su anda Turkiye bu tohum sirketleri icin cennet. Zaten tohum kanunu gecti. Zorlama basladi, Daha ileriye gitmeden durdurun. bilinci olun, herkesi uyarin.
Nerede tarihi Turk domatesi? hangi Turk tohum sirketi satiyro? bu plastik F1 hybrid domateslerden once Turkiye'de hic domates yokmuydu? Diger tum sebzeler yokolmasina izin vermeyin. desteklemeyin, tohumlarini almayin bu dev sirket otaklarinin, F1 hybridleri almayin. buyuk supermarketler yerine tarihi tohumlardan uretilmis sebze satan pazarlardan koylulerden alisveris yapin.
Ve lutfen bu yarismadan uzak durun. onlar tum Tarihi tohumlari istiyorlar. cok buyuk paralarin dondugu bir alan tohum sektoru. Irak'da da tohum kanunu cikartmislar, eger dogru ise oradaki ciftcileri de zorluyorlarmis kendi F1 hybridlerini kullanmaya.
Italya kendi tohumlarini koruyor. Ayni seyi Turkiye'de yapabilir.
|