Konu: sümbül
View Single Post
Eski 18-05-2008, 22:10   #135
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Fotoğrafları karıştırırken bu yıl baharda bahçemi şenlendirerek bayrağı diğer çiçeklere devreden üzüm sümbülü fotoğraflarını gördüm. Sizinle paylaşayım dedim.

Üzüm sümbülü, morbaş, müşkülüm, misk sümbülü, camız memesi, gavur soğanı ve belki de daha bilmediğim pek çok adı olan muscarinin bizde endemik türleri bile var. (Bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3463)

Doğal olarak yetişir. Baharda Anadolu’nun kimi yerlerinde çayırları mavi bir denizi andırır görüntüler verirler. (Bknz:#126-#131 -bu nedenle fsuzen'e teşekkürler) Genel olarak mora yakın hoş bir mavi rengiyle tanınıyorlarsa da sarı ve beyaz türlerini de rastlanır.

Yetiştirilmeleri en kolay çiçeklerdendir. Küçük soğanları vardır. Ekim- Kasım aylarında ekilebilirler. Mecbur kalınırsa Aralık ayında ekilse de olur yani. Küçük müçüktür ama çetindir. Kardan, dondan etkilenmez. Gübre mübre de istemezler. Ama, mesela sonbaharda hayvansal gübre verirseniz çok da memnun olurlar, hayır demezler, hakkını misliyle verirler… Nisan ayına doğru çiçeklenirler. Hızla çoğalırlar. Soğanlar toprakta bırakılırsa hiçbir şey olmaz. Dedim ya çetindir diye..

Evet işte bahçemde açıp bir hayal gibi geçip gidiveren üzüm sümbüllerim ve onlara orkestra şefliği yapan beyaz sümbülüm…

Eklenen Resimler

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön