View Single Post
Eski 14-05-2008, 01:57   #8
eylems
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Pet şişede ve konserve şişesinde asma yaprağı saklama medodu

1-Yapraklar el yapılarak toplanır. (El:Yapraklar muntazam şekli üstüne bir başka yaprak düzgün biçimde konulur,bir başka yaprak daha derken bu işlem 10-15 yaprak şeklinde tekrarlanır yaptığınız el ya da demette denilebilir 10 -15 yaprağı geçmemeli yoksa yapraklarda ısınma ile yanıklar oluşur.

2- Elde edilen yaprak elleri,üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye **** bir örtü üstüne dizilerek bir gece hafif solması beklenir.(Bu işlem gevrek yaprakların şişelere doldurulması esnasında deformasyon olmamaları için.) Daha fazla bekletmeyin asma yaprağı naziktir telef olabilir.

Not:Yapraklar yıkanmamalı ve yaprak sapları salamuradaki kadar dipten kırılmasına yani uzun saplı olmasına gerek yok.

Konserve şişesi için:

Şişelerinizi hazırlıyorsunuz içlerini kuruluyorsunuz.Daha evvel hazırladığımız yaprak ellerini parlak kısımları şişenin dip kısmına bakacak şekilde üst üste sıkıştırarak şişeyi dolduruyorsunuz. (şişenin içinde hava kalmıyacak kadar dopdolu olmasına dikkat edin.)

Şişenin Kapağını kapatıp kapağı üzerine ters çevirip karanlık bir odada şişe içerisindeki yaprak renginin sarıya dönmesini bekliyoruz.

Yaprakların rengi sarıya dönünce şişenin kapağını hafifçe oynatıp içinde kalan havanın kaçmasını sağlıyoruz.Zaten siz kapağı oynatınca fıs diye bir ses duyarsınız şişeye yeni havanın girmesine izin vermeden kapağı sıkıca kapatıp şişeleri nihai yerlerine alabilirsiniz.

Pet şişe için:

İçtiğiniz kola,fanta,vb. içeceklerin şişelerini yıkayıp içinin kurumasını sağlıyorsunuz. Nemli olmamalı tamamen kuru olmalı buna dikkat edin.

2 veya 3 yaprağı üst üste koyup sarma yapar gibi kabaca katlıyoruz ve pet şişenin içine itina ile atıyoruz yaprakların solgun olması burada işe yarıyor katladığınız yapraklar açılmıyor.

Bu işlemi şişenin 5 te biri dolana kadar devam ettiriyoruz ve sahneye ucu sivri olmayan oklava geliyor. Oklava ile şişe içindeki yaprakları sıkıştırıyoruz bu işlemi şişe dolana kadar devam ettiriyoruz. Şişe tam dolu olmalı şişe içinde boşluk kalmadığına kanaat ettiğinizde kapağını kapayıp karanlık bir yerde yaprakların renginin sararmasını bekliyorsunuz. pet şişeyi ters koymak zordur düz de koyulabilir.

Yaprakların rengi sarıya dönünce kapağını hafifçe açarak içinde kalan havanın kaçmasını bekleyip şişeye yeni hava girmesini engelleyerek kapağını sıkıca kapatıyorsunuz. Şişelerinizi nihai yerlerine alabilirsiniz.

Not:2,5 litrelik pet şişeler tahmin ettiğinizden çok yaprak alıyor. 5 kişilik bir aileye iki kez sararsanız pet şişedeki yaprak ancak biter. Biz genelde 1 lt lik pet şişeleri tercih ediyoruz.Oklava ile sıkıştırırken yaprağın parçalanmamasına dikkat edin.

Konserve veya pet şişelerde sakladığınız asma yapraklarını sarma yapmak istediğinizde çok hafif haşlamak ya da kaynar suya bandırmak yeterli.

Biz bu saklama metodlarını yıllardır yapıyoruz.Bu yolla yaprağın kendine has lezzeti kaybolmuyor. Salamurada tuz yaprağın özünde ne varsa öldürüyor yıkıyorsunuz suda bekletiyorsunuz saman gibi oluyor. Şişede saklamak biraz zahmetli ama değiyor inanın.

Bir de ipe dizip kurutma var ama o çok zahmetli kuruyan yaprağın kırılmaması için geniş bir alan olmalı mesela kilerin bir köşesi. Apartman dairesinde oturanlar için en ideali şişede saklamak.

Geriye kışı bekleyip afiyetle yemek kaldı.Afiyet olsun.
Bu uygulama:Kastamonu/Tosya'da yapılmaktadır.


Düzenleyen malina : 09-08-2008 saat 18:15
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön