Tüm bitki, calı dostlarına merhaba öncelikle...
Torf, cocopeat gibi ürünlerle katı ortam kültürüyle şu zamana kadar bir çok bitki yetiştirdim, kendi imkanlarımla elimden geldiğince (sivribiber,maydonoz,domates,çilek ve envai çeşit süs bitkisi )..
PH ve EC değerlerini ölçmedim bu deneyimlerim sırasında ama dinlenmiş su ve sıvı likit besinler, azot için gerekli hayvansal gübreyide sulandırarak belirli peryodlarla kullandım ve kullanıyorum.
Organik ürünlere toprak gibi davrandım neredeyse ve hiç bir bitkim ölmedi **** bana küsmedi.. Torf kullanarak bitki yetiştirmek zor değil açıkçası, iş suyu ve besini bitkiye ihtiyacı kadar, gerektiği zamanda vermek..
Biliyorumki topraksız tarımın esası bu değil..Yetiştirilmek istenen bitkiye özel uygun şartların min. maliyet ve alan içersinde zahmetsizce (hastalık,zararlılarla mücadele,nadas yapılmadan), sağlanıp max verim sağlamak... İşte burda devreye suyun yapısı, iz elementler, mineraller,iletkenlik,oranlar, bazı formüller, kimya devreye giriyor, işte buda seracılık demek, ben kendi cabamla bu yolda ilerletiyorum hobimi. Tüm yardımcı olacak arkadaşlara bildiği herşeyi paylaşmaktan çekinmeyen yüreklere, teşekkürler ...
|