Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nalan dayıoğlu
şelale yapımına başlamadan önce araştırmalar yaparken asıl zorluğun proje aşaması olduğunu şelalemin yapımını kolaylıkla halledeceğimi zannetmiştım. oysa her aşaması zor bir işe kalkıştığımı şimdi anlıyorum resimlerini ekleyeceğim yapım aşaması oldukça yorucu geçiyor ama ortaya güzel birşeyler çıktıkça şevkim artıyor. Matkabı alarak duvarın muhtelif yerlerine deleikler açıp kümes telini pul ve vida ile duvara tutturdum daha sonra tele istediğim şekli verip üzerini önceden ıslatarak hazırlamış olduğum gazete kağıtlarını mermer tozu ve beyaz çimento karışımına bulayıp tellerin üzerine şekil verdim kurumasını bekledim daha sonra ise sertleşen tellerin üzerini harçla sıvadım.Sıvama işlemini elle yaparak heykeltıraş gibi şekil vermek gerekiyor.
|
arkadaşlar, nalan hanım'dan bir alıntı yaparak, konu hakkında bilgi sahibi olanlara bazı sorularım olacak;
bahçeme yaklaşık 20 m2.lik ve 1 m. derinlikli gölet yaptım. yapılışı=> önce kalın sera naylonunu zemine serdim. üzerine çakıl ve dere taşlarını yayarak, çimento attım. gölet S şeklinde olup,en başına suyun şelale misali dökülmesi için 2 m. yüksekliğinde yapay kayalık yaptım. en son kısmını ise en derin yaptım oraya devir-daim motoru koymak için.
Birinci soru: devir-daim motoru olarak 0.75 HP.lik dalgıç pompayı düşünüyordum. ancak, dalgıç pompa çok kısa bir zaman dilimi bile olsa susuz kalınca yanıyormuş? dik pozisyonda, yerden 5 cm. yükseğe konulup, suyun üst seviyesinden de epey aşağıda olmalıymış? oysa, benim koyacağım yer dar ve yeterince derin de sayılmaz (1m. sadece). o nedenle ben
yatay koymak zorundayım. yatay olması SORUN OLUR MU DALGIÇ POMPA İÇİN?
yoksa, tribünlü motor (dinamo? artık her ne ise) onu mu almalıyım? buradakiler yerel ağızlarıyla, "<dürbünelli> olmazsa işine yaramaz" diye sıkı sıkı tembihliyorlar, ama "dürbünelli'nin" ne oldugunu da anlamış değilim. sadece mantık yürütüp, tribünlü birşey sanırım diyebiliyorum. nasıl birşey almalıyım? (1 HP. güç yeterli)
İkinci soru: asıl önemlisi, yapay olarak yaptıgım kayalığa istediğim rengi 3 denemedir veremiyorum. şekli verdim. çok da hoş oldu bence. ama boya karışımı işin içine girdiğinde hep çuvalladım (verdiğim şekil ya çatlak çatlak oldu, ya ellediğimde kırılacak kadar gevrekti, ya da un ufak dağılıyordu
denemeler aşağıda:
derz+mermer tozu+toz boya==>çatlak çatlak
kalekin+mermer tozu+toz boya==>fark etmedi

beyaz çimento+mermer tozu+toz boya==>gevrek
sonuç==> karışıma "toz boya" girdiğinde, kesinlikle kuruma sonucunda mermer sertliği almıyor. betona bile benzemiyor sertliği. her defasında elle kolayca koparılacak kadar gevrek oluyor. hele verdiğim dikit ve sarkıt şekilleri, kardan adamın havucu gibi kolaylıkla elimde kalıveriyor

(
beyaz çimento+mermer tozu==>tamam, ama bu kez de işin içinde boya olmadıgından taş/kaya görüntüsünü veremedim. ben de çimen yeşile boyadım yağlı boya ile.öyle bir karışım olsun ki, dondugunda kaya görünümlü beton olsun. kaya gibi sert yani
nerede hata yapıyorum? coca cola'nın gizli formülü mü eksik karışımın içinde? koçtaş'taki inşaat/yapı kimyasalına bakan arkadasa sordum "yaptıgım yapay kayayı (boya dahil) nasıl daha dayanıklı hale getirebilirim?" diye, bilgece yanıtladı:" doğadaki kayanın kendisi bile zamana dayanamıyor, sizin yaptıgınız nasıl dayansın?!" diye. (aynen yaşanmıştır).
bir de "sista" diye bir sıvıdan bahsediyorlar. ama litresi 200YTL gibi uçuk birşey ve buna gerek var mı bilmiyorum?
ya da karışım oranlarından mı kaynaklanıyor? (gerçi her defasında farklı farklı oranı denedim ama boya olunca hepsi olumsuzdu
kısa zaman içinde dönebilecek arkadaslar varsa, cevapları için şimdiden teşekkürler.
sedat demir