View Single Post
Eski 12-05-2008, 08:44   #5
MSaygin
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Todor, bahçe kuracağınız türde hatalı bir seçimde uzun vadede ürününüzün popülaritesini koruyamayacağı doğru.Yine de piyasayı iyi takip ediyorsanız 10-15 yıllık net bir plan yapabilirsiniz sanıyorum.Sizin de belirttiğiniz gibi bahçede başka türe geçiş minimum 3 yıl.Ama diyelim ki Granny Smith elmanız var ve piyasada istenmiyor, artık fuji popüler, yine de 20 yıl sonra halen o bahçenin arsası çok büyük bir maddi değer olarak sizin elinizde.Bu büyük bir maddi değer bence, 3 yıllık kayıpla üretiminize devam edebilirsiniz.

Ki, zaten bahçeyi tamamen söküp 3 sene boş durup da yeni türe geçmiyoruz.Sıra aralarına ekeceğimiz yeni tür verime geçinceye kadar, eski ağaçlarımızdan ufak da olsa bir gelirimiz olacaktır.

Babam 15 yıl kadar önce hiç çiftçilike, bahçecilikle ilgisi yokken kendini zorlayarak, borç harç bir tarla alıp bahçe yapmıştı.Şimdi o ödediği paralar o kadar komik görünüyor ki, geçen zamanda tarlanın fiyatı o kadar değerlendi ki şaşıyor insan.

Benim için asıl önemli konu, ki denizakvaryumunun da mesajında çizdiği tabloya mesafeli olmamı getiren baş neden 5 numaralı mesai konusu.O bahçecilikten gelen ve sera kuran tüm insanların asıl işi bu üretim.Gerçekten de belki maddi olarak çok avantajlıdır ve o insanlar koşa koşa geçmişlerdir bu alana.Ama benim özel bir durumum var, çalıştığım ve çalışmayı planladığım başka bir alan var.Benim seçeceğim üretim alanında kişisel olarak tam zamanımı ayırmamam gerekiyor.Sanki serada işin başında durmazsanız o iş yürümez gibi geliyor bana.Burada envor'un detaylı cevabına ihtiyaç duyuyorum aslında.Serada günlük işler nelerdir, sürekli duran işçi dışında benim ne kadar mesai ayırmam gerekir, bunlar çok önemli.Buyrun envor, size bir başlangıç noktası yazmak için

Bir de denizakvaryumu, bahçecilik iyi para getirse idi yazmışsınız, bu tabi ki öyle göreceli bir kavram ki, hangi bahçe, hangi yıl, ne kadar para iyi para gibi çok alt kriterleri var.Bu yıl, fiyatların aşırı yüksek olmasından da kaynaklı olarak dönümünden 4-5 bin ytl para kazanan bahçeciler oldu narenciye sektöründe.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön