View Single Post
Eski 10-05-2008, 19:12   #1
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Topraksız tarım yatırımı ya da bahçe kurmak

merhaba,

Uzun süredir bir sera kurmaya hevesleniyorum.Ziraat Mühendisi bir kardeşim var, onunla beraber yürütebileceğimiz, çok küçük çaplı bir sera, 1 dönüm kadar.Sonra işin gidişatına göre 2 ve 5 dönüme çıkartmak hayalim var(dı)

Bir süre önce burada topraksız tarım fırtınası esti, envor gibi profesyonel arkadaşlar aramıza katıldı.Nette okudum okudum, topraksız tarım çok güzel, geleceğin tarım üretimi orada, bunun görmek zor değil.

Tamam dedim, bir dönüm topraksız tarım serası kurarak başlayalım.Elimizdekini, avcumuzdakini birleştirince 1 dönüm de kurabiliyoruz, uygun yerimiz de var.

Sonra biraz düşünüp, sera kurma fikrini asıl uğraşımız narenciye bahçeciliği ile kıyaslayınca sera fikri o kadar da toz pembe görünmemeye başladı bana.

Bir dönüm, dört dörtlük, bilgisayar kontrollü bir üretim serası kurma maliyeti sorup soruşturduğum, okuduğum, duyduğum kadarıyla, ki bunu detaylı konuşalım mümkünse, 50000Euro civarı. Aynı paraya 18-20 dönüm bir tarla almak mümkün. Seraların, örneğin domates üreten bir seranın yıllık kazancını tahmin edemiyorum.Bunu atıyorum, 50000ytl kabul ediyorum, bunu da düzeltelim mümkünse, bahsettiğim büyüklükte yetişmiş bir bahçeden de ortalama verim ve fiyatla aynı kazancı elde etmek mümkün.

Aşağıda, kafamda canlandırdığım kadarıyla her ikisinin de artılarını, eksilerini listeledim.Eminim konuştukça başka çok nokta çıkacaktır.

1. Yatırımın geri dönüşü, kazanca geçme süresi

Sera kurulduktan sonra hemen ilk sezonda, kısa bir sürede para getirmeye başlıyor.Okuduğum kadarıyla ortalama 2 senede, her şey güzel giderse 1 senede, elinize yüzünüze bulaştırırsanız 4 senede yatırdığınız parayı alabiliyorsunuz.Bu büyük bir avantaj.
Bahçe yapmak istediğinizde ise, seçeceğiniz türe göre en az 3 yıl para alamayız, cepten harcamanız gerekiyor.Ciddi bir getiri içinse bahçenizin 5 yaşında gelmesi gerekiyor.Bu, bahçenin en büyük dezavantajı zaten.

2. Kazanç miktarı

Ne yazık ki topraksız tarım yapan bir seranın ortalama yıllık kazancı hakkında bir fikrim yok.Sera sahibi bir üreticiyle yaptığım görüşmede, ilk sene hiç para kazanamadığını, ikinci yıl ise çok para kazandığını söyledi.Buradaki çok'u detaylı konuşma fırsatımız olmadı ne yazık ki.
Aynı paraya 20 dönüm bir tarla alıp bahçe yaptığımıızı varsayarsak,yıldan yıla çok değişken olmakla beraber, yukarıda da belirttiğim gibi ortalama olarak 50000ytl kazanmak mümkün.

3. Üretim

Bahçede, yıl içerisinde meydana gelecek, don, soğuk vurması gibi bir olumsuzluk, nadir de olsa o sene hiç para kazanamamanıza, ürün alamamanıza neden olacaktır.Serada ise yaptığınız bir hata sonucu uğrayacığınız zararı, ikinci, üçüncü üretimde telafi edebilirsiniz.Bu da bahçenin hanesine eksi olarak yazılıyor.

4. Ömür/Değer

Seraların ömrü ne kadar bilmiyorum ama bir süre sonra eskiyecek, masraf çıkarmaya başlayacak ve sonunda ömrü bitecek.Bu süreye on sene diyelim.On sene sonra bahçeniz aldığınız ilk günkü değerinin çok çok üzerinde bir değere ulaşmış olacak, 20 dönüm, yetişmiş koca bir bahçe sahibi olacaksınız ki çok büyük bir maddi değeri olacak bu bahçenin.Bu da bahçenin çok çok büyük bir artısı.

5. Mesai

Tam bilgisayar kontrollü bir sera bile kursanız, sanıyorum her gün gidip ilgilenmeniz, zamanınızın büyük kısmını bu seraya ayırmanız gerekecek.Her gün üretimi kontrol edeceksiniz.Yıl içinde kaç kez üretim olacaksa, paketleme, ambalaj, hasat, hastalık, şu bu derken vaktinizi tamamen bu seraya ayırmanız gerekecek.
Önceki gün markette bir adam gördüm, domatesleri iyice inceliyordu.Uzun süre geleni gideni, bakanı seyretti.Öğrendik ki, domateslerin üreticisiymiş.Bu şekilde ciddi bir takip gerekecek.
Bahçede ise yılın büyük bölümü haftada iki kez gidip 2 saat ayırarak kontrollerinizi yapabileceksiniz.Bu arada ikinci bir iş yürütmeniz olası.Bu da bahçeye büyük bir artı benim gözümde.Zaten aktif olarak çalıştığım başka bir sektör olduğundan önemli bir nokta bu.

6. Üretim güvenliği

Topraksız tarım görece yeni bir uygulama.Bu alanda bilinenler az, yetişmiş teknik eleman az sanıyorum.Bize yardımcı olacak insanları bulmakta zorlanabileceğiz sanırım.Hele sadece 1 dönüm bir sera olacağını düşünürsek, bunun takibini yapan kişiler olması da zor olacak, sorunlarda yardım alacak kişiler de az olacak.
Bahçe üretimi ise artık iyice hakim olunan, bizim de kişisel olarak büyük tecrübe sahibi olduğumuz bir üretim biçimi.Ayrıca çok iyi yetişmiş, çok başarılı mühendisler var bu alanda.
Bu da bahçeye bir artı.

Yalnız bir nokta var ki, serayı kuracak bir kaç alternatif yer olabilecekken, ha diye size uygun, tam istediğiniz büyüklükte, mevcut yerlerinize yakın bir tarla bulmak kolay değil.

Bu düşüncelerden sonra, ben belki biraz da kolaya kaçarak, bahçe kurma fikrini daha çok benimsiyorum.Sera, alacağım yüke değmeyecek bir macera gibi görünüyor gözüme.

İlgili ve bilgili arkadaşlardan bu iki tercihten birini destekleyen düşüncelerini, tecrübelerini dinlemeyi çok isterim.Vakit oldukça uzun uzun konuşalım mümkünse

Selamlar,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön