View Single Post
Eski 09-05-2008, 23:06   #530
Özcan2007
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: Balıkesir / Altınoluk
Mesajlar: 212
ZEYTİN’DE DAMLA SULAMA

Zeytin ağaçlarında yurt dışında ve içinde yapılan çalışmalarda hiç sulanmayan ağaçlara göre damla sulama sistemi ile sulanan zeytin bahçelerinde verimde %50-75 oranında artış olmuştur.

Edremit ve Ayvalık’ta yaptığımız damla sulama projelerinde sofralık zeytin kalitesi %25’den %50’ye çıkmıştır. Bir diğer müşterimiz ise ortalama ağaç başına 40-45 kg meyve hasat etmiştir.

Kontrollü bir damla sulama ve gübreleme programı ile Yağlık ve Sofralık zeytinlerde hem meyve tutumu arttırılmış hem de meyve büyüklükleri artmıştır.

Su stresinin Zeytin Ağacına Etkisi :

Gelecek yılın çiçek tomurcuğu gözlerinde azalma yaparak Periyodisiteye ( var-yok yılı) sebep olur.
O yılın çiçeklenme ve meyve tutumu az olur.
Sürgün gelişimi azalır.
Meyve kalitesi, büyüklüğü ve verimi düşer, dolayısıyla gelirimiz de düşer.
Fazla Suyun Zeytin Ağacına Etkisi:

Drenajı iyi olmayan ağır bünyeli, taban arazilerde verilen yalak, karık veya salma sulama usulü verilen sular toprak kaynaklı patojenlerin ve pytophora, verticillium solgunluğu gibi hastalıkların oluşma ve yayılma ihtimalini arttırır. Zeytin yağı birlik başkanı Sn.Cahit Çetin’in basındaki açıklamalarına göre 300.000 ağaç zeytin ( verticillium) solgunluğu sebebiyle kurudu. Bu rakamın 500.000’e çıkmasından korkuluyor.

Manisa genelinde 53.000 ha.zeytin alanında %3, Akhisar’da %4, Gölmarmara’da ise %5 oranında zeytin ağaçları kurumuştur. Zeytin hasarındaki maddi zararın 5 trilyon lirayı bulacağı belirtiliyor. Yine yapılan bir araştırmada hastalığın hiç sulanmayan zeytin bahçelerinde çıkma ihtimalinin %9 olduğu, normal sulama yapılan bahçelerde ise %21 olduğu açıklanmıştır. Yani aşırı ve yanlış sulama solgunluk riskini %12 arttırabilir.

Özcan2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön