View Single Post
Eski 06-05-2008, 23:24   #8
copur 09
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Arıcılıkta önemli olan arı neslinin sağlıklı devam etmesidir. Kara kovan tabir edilen arıcılıkta kütük tabir edilen içi oyulmuş ağaç kullanılır. Şimdilerde bu materyal hazırlanması zor olduğundan dört adet enli uzun tahta birbirine çakılıyor. Ön ve arkasına kapak çakılıyor. Müdahale ve bal hasadı arka kapak açılarak yapılıyor. Arka kapak açılıp önce bolca duman veriliyor.Arıların ön tarafa kaçması sağlanıyor. Tabii arı topluluğunda da kaçan korkaklar olduğu gibi saldıran cengaverler, binbir emekle topladığı balını kolay teslim etmek istemeyenler kovanın her hangi bir noktasında bulunabilen ana arı olabiliyor. Yukarıdan aşağıya sarkan peteği keserken elinizle tutmanız ve kesici aleti arkadan öne doğru hareket ettirmeniz gerekiyor bu arada bolca arıyı akan bal içerisinde veya sıkıştırmak sureti ile öldürebiliyorsunuz. Köylerdeki bazı karakovanlardan bal alıverdiğim için biliyorum. Sanki terör estiriyormuş gibi hissediyorum. Kendi kovanlarım da boç çerçeveye sadece tel takıp koyuyorum. Arı o çerçeveye peteğin tamamını kendi çabası ile örüyor. Eğer düzgün öremezse çerçeveyi yeriden çıkarıp peteği ileri geri ittirip tekrar yerine koyuyorum. Balı hasat etmem gerektiğinde arıcı fırçası ile çerçevenin üzerindeki arıları kovanın içine süpürüp karakovan çerçevesini çocuklarıma götürüyorum. Arı karakovan çerçevelerindeki 1 kğ. mum için 10 kğ. civarında bal tükettiğinden arıcılar temel petek kullanırlar.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön