Kafkasya Batı Asya ve Himalyalara kadar uzanır. Ülkemizde kuzeydoğu anadolunun 1000-1700 m. arasındaki sahil kesimlerinde bulunur.
Nemli iyi dranajlı organik maddece zengin ve derin toprakları sever. Sığ veya kireçli topraklar üzerinde de yetişebilir.
Donlardan ender olarak zarar görür.
Ilıman deniz iklimlerinden hoşlanır.Kuraklığa karşı hasas bir türdür.Yayvan geniş bir tepe yapar.Budamaya karşı hasas değildir. Hızlı büyür maksimum 20-25 mt boylanabilir.Kuvetli kalp kök sistemi geliştirir.
Işık yarı gölge ağcıdır. Meyve kanatlı nus meyvedir kanatları 2-3cm uzun 5-12 mm geniş ve saman sarısı renginde olup aralarında 110-140 derece açı vardır. Nisan ayında açan çiçekleri küçük soluk sarı renkli şemsiyemsi salkım kuruları oluşturur.
Yaz yeşili yaprakları üçgen şekildekenarları tam ve sivri 5-7 loplu 8-10 cm uzun üst yüzü parlak yeşil ce çıplak alt yüzünde damarların birleşim yerleri hafif tüylüdür.
Yaprak sapı uzundur sonbaharda dökülmeden önce altın sarısı renklenme gösterir.genc sürgün ve yapraklar koparıldığında süt kıvamında bir sıvı salgılar.
ÜRETİM Tohum ile üretim esastır Tohumlar toplanınca hemen veya 2 aylık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir.
Nisan Mayıs ayında yumuşak odun çeliklerle üretilir. Hormon kullanımı köklenmeyi teşvik eder.
KAYNAK Bitkiler Dünyası.
|