Sn.Venus, ben de iki sene önce aynı yerden üç değişik renk Ortanca almıştım. Çok bol ve büyük çiçeklilerdi alırken, ama Tekin Bey'in bahsettiği gibi sera ortamında büyütüldüklerinden erken açmışlardı, ben de havanın güzelliğine aldanarak bahçeye dikmiştim hemen. Çiçekleri iki hafta bile dayanmamıştı hatta yaprakları bile dökülmüştü. Geçen sene bahçedeki yerli ortancalarla beraber yapraklanıp açtılar, bu yılsa neredeyse benim boyuma gelecekler.
Yalnız ben boylarının uzun olmasını istediğimden bu sene budamadım Ortancalarımı, şu anda çok keyifliler. Forumda, nemi çok sevdiği, dibini devamlı nemli tutmak gerektiği yazıyordu ben de bunu uyguluyorum.
Kısaca, zamana ve sabıra ihtiyacınız var. Eğer bahçeniz varsa bahçenin gölge bir duvar önüne dikmenizi tavsiye ederim. Saksıda yetiştirecekseniz, marketten aldığınız saksılarda genelde toprak olmuyor, suladığınızda su hemen alttan çıkıyor, ben bir iki numara daha büyük saksıya, suyu tutacak toprak ve torf karışımıyla dikmenizi tavsiye ederim. Bir de bitki boyundan büyük çiçek açtığından çiçekleri taşıyamıyor, ben aldığımda her dalında bir bambu vardı ve her dal tel ile bağlanmıştı. Sizinkinde destek yoksa dalları çubuklarla destekleyebilirsiniz.
|