View Single Post
Eski 16-05-2006, 12:07   #12
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Bazı Basit Hastalık ve Zararlıları Nasıl Tanırız ?

Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.

Name:  ffa2-8.jpg
Views: 344650
Size:  68.8 KB

Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez





Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?
1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.


1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.


2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)


3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.


4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.

5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.

6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.

Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.





Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön