Hypericum Perforatum L.
Sayın agaclar.net dostları;
Benim bildiğim Hypericum Perforatum L. (Sarı Kantaron - Binbirdelik otu): 60-80cm boyunda, yeşil yapraklarının ucu ovalden ziyade sivrice, dalları yerden 10-15 cm yukarıdan ve aynı seviyeden gövde ile yaprak arasından iki yanına gelişen, çiçeklerinin üstü çok hoş parlak yoğun sarı renkli.
Gıda maddelerinin temiz bir ortamda yetiştirilmiş olması çok önemlidir.
Hele tıbbi bittiler gerçekten oto yol, sanayi ve yerleşim alanlarından uzakta, temiz bir ortamda yetişmiş veya yetiştirilmiş olması çok önemlidir.
• Hypericum Perforatum L. merhem yapımı için toplanacaksa; Bitkinin çiçeklenme başlangıcında, güneş iyice ısıtmadan, denk gelirse yağmurdan sonra toplanması, veya toplanınca yaşken anında temiz-soğuk su ile tozlarından arındırılıp, yaprakları ayrılıp, hamur haline getirilerek, bir birim hamur ile 2,5 birim hakiki zeytin yağı ile iyice karıştırılarak renkli cam şişe içinde bekletilir.
Kesik yaralarının iz bırakmadan çabucak iyileşmesi için kullanılır.
• Hypericum Perforatum L. çay için toplanacaksa; Etkin maddesi en yoğun olduğu çiçeklenme dönemi ortasında, güneş iyice ısıtmadan, denk gelirse yağmurdan sonra toplanması, veya toplanınca yaşken anında temiz-soğuk su ile tozlarından arındırılıp, yetiştiği gibi dikili olarak gölge-havadar yerde iyice kurutulup, işlenip, hava almayacak şekilde cam kavanoz veya pet şişe içinde muhafaza edilmesi çok önemlidir.
Çayı sıcak su ile haşlanarak demlenmesi beklenerek, ateş düşürücü, iltihap kurutucu, vücut direncini arttırıcı, stres, depresyon, konsantrasyon eksikliği, uykusuzluk giderici ve rahatlatıcı etkisi için kullanılır.
Bu arada bir fıkra anlatayım.
İşi ve çevresindekilerin olumsuz etkilerinden rahatsız olup, kendini mısır olarak hissedip, etrafındakileri de tavuk olarak görerek hayatı yaşanmaz hale gelen adam, psikolojik tedavi görüp, iyileştiğine inanılıp, taburcu edileceği zaman, aynı çevreye ve işine döneceğini anlayınca doktoruna “Doktor bey sen de biliyorsun ki ben artık kendimi mısır olarak hissetmiyorum. Amma o tavuklar nasıl öğrenecek benim mısır olmadığımı?” der.
Yani stresli işi ve çevresi olan, bilhassa idareci ve hassas yapılı kişiler stres ve depresyon sebebiyle tedavi gerektirecek derecede rahatsız olurlarsa, aynı iş ve çevreye döneceklerini bildiği sürece tedavi uzayacak, ilaçların yan etkisi yaşanacak, aynı çevre ve iş ortamında stres ve depresyon yaşanması tekrarlayacaktır.
İlaçla tedavinin yanında iş ve çevre değişikliği yapılıp, Hypericum Perforatum L. Çayının ihtiyaç hissedildiği miktarda alınması tekrarlayan stres ve depresyon yaşanması riskini sıfırlayacaktır denilebilir.
• Hypericum Perforatum L. tohumluk olarak toplanacaksa; Çiçeklenme sona erip, çiçeklerin kuruyup döküldüğü, bitkinin kahverengileştiği ve kozaların açılmaya yüz tuttuğu zaman toplanması, iyice kurulup ekim zamanına kadar nemlendirmeden bekletilmesi gerekir.
Hypericum Perforatum L. tohumları o kadar küçük ki, billur tuz gibi.
Tohumların resmini koymaya çalışıyorum.
Yakınında ilaçlama yapılmayan, otoyol, sanayi ve yerleşim alanından uzakta, doğal ortamda,1,5-2 metre eninde, istenilen uzunlukta tablalar halinde işlenip düzlenen toprak iyice sulanıp, birkaç saat sonra ince kumla karıştırılmış tohumlar serpilip, üzerine ıslak toprağı kapattı-kapatmadı kalınlıkta toprak elenip naylon örtülürse, toprak kabuk bağlamadan küçük tohumların çimlendiği görülünce naylon kaldırılıp, ilk yıl zaman zaman fıskıye ile sulanarak yetiştirilebilir.
Ben çimlendirdim.
Elimdeki 2.5 litre kadar tohumu 05.05.2008 mesai bitimine kadar
ismetkenar@hotmail.com adresime, isim, adres ve telefonunu yazanlara paylaştıracağım.
Allah isteyene üretimini nasip etsin de kullanmayı gerektirecek dert vermesin inşallah.