View Single Post
Eski 29-04-2008, 11:14   #56
Beyaz Kartal
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Sayın Hannibal,

Evaporatörden (buharlaştırıcı) çekilen ısı miktarı artıkça kapasite artar. Ama bu her zaman verimin artacağı anlamına gelmez.
Verim bir çok ayrı değişkene bağlıdır; Cihazın akışkan verimi, sıkıştırma işlemini yapan kompresörün verimi, ısı değiştiricilerin verimi başlıca sayabileceklerimizdir. Akışkanların verimleri fiziksel özeliklerine bağlıdır. Örnek vermek gerekirse en fazla sıkıştırılan bilen akışkan en uç sıcaklık noktalarında hareket edebilen akışkanlardır(Bunun aksi olan durumlarda mevcuttur), bu yüzden kaynaktan ısı çekebilme ve bunu yüke aktarabilme kapasiteleri daha büyüktür buda doğal olarak yüksek verimi beraberinde getirmektedir. Bizim cihazlarımızda kullanılan R410A gazları en yüksek sıkıştırabilirlik değerine sahip olduğu için bir tek çevrimde en fazla ısıyı kaynaktan çekebilmektedir.Yani diğer gazlara göre çevrim verimi yaklaşık %25 daha yüksektir. Kompresör verimleri yapılış şekillerine göre çeşitlilik gösteririler. Çok yüksek verimli komprösörlerin ilk yatırım maliyetleri yüksek olabileceğinden dolayı her zaman mantıklı olmayabilirler. Isı değiştiricilerin verimleri, içerisinde gezen akışkanların en iyi şekilde bir birlerine ısı transferi yapabilmeleri için boruları üzerinde bulunan izlere ve malzemelerine bağlıdır.
Bu konu bu şekilde uzayarak gider daha fazla teknikle sizi boğmak istemediğim için biraz üzerinde geçerek anlatmak istedim.
Isı pompasının belirleyici bir diğer verimide kaynak ile yük sıcaklığın arasındaki farktır. Bu iki sıcaklık farkı ne kadar az olursa cihaz verimi yani COP değeri o kadar yüksek olacaktır. Örnek olarak eğer evinizde kullanılan ısıtma sisteminde 55C sıcak suya ihtiyacınız varsa ve kaynaktan gelen sıcaklığınız 10 C ise COP yaklaşık 4 olur diyelim. Eğer kaynak sıcaklığı 20C olursa COP değeri 5 olabilir. Yani kaynağın sıcaklığın artamasından dolayı verim bu örnekteki gibi artar. Bunun tam terside geçerlidir. Yani yük tarafındaki sıcaklık ihtiyacınızda düşerse COP değeriniz artar. Çoğunluk sistemi kurarken kaynak tarafı sıcaklığı bizim dışımızda bir değer olduğu için bizler yük tarafı sıcaklığını düşürmeye çalışırız. Bu durumda daha yüksek COP değerleri elde edilebilir. Bunuda ev içerisinde kullanılan sistemlerle sağlayabiliyoruz. Yani radyatör sistemi yerine yerden ısıtma sistemi **** fan-coil sistemi kulanmak sistem toplam verimini ciddi şekilde artırabilmektedir.
Yazıyı daha fazla uzatarak sizleri sıkmak istemem.
Sorularınızı bekliyorum.
Korhan Altınkaya
ISIMAS A.Ş.

Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön