Arkadaşlar pratik adenium bonsai tekniklerini anlatan siteyi eşim çevirdi.Kök gelişimi ve odunsu kök görünümü için birkaç tekniği çizimli olarak anlatmış. Umarım yararı olur. Yine adenium'larla igili bir başka sitede çimlenen adeniumların 1 ay sonunda veya 6 yaprak olunca tek tek kaplara fidelenebileceği söyleniyordu , en uygun fideleme ortamının gevşek torf olduğu belirtiliyordu. Bu da ek bir bilgi olarak bulunsun
Adenium Bonsai
http://www.siamadenium.com
Adenium bonsai yapma teknikleri:
1- Adenium fidanlarında kök formasyonu kalınlaştırma ve odunlaştırma teknikleri uygulamak lazımdır. Fidanlarda kökler beyaz ve kırılgandır bu yuzden yetiştirme ortamı olarak gevşek torf (özellikle hindistancevizi kabugu, kum ve pirinc kuspesi karışımı) kullanılırsa kokler sertleşir ve koyu renk alır (odunsu gorunum). Ancak odunsu kökler serttir ve şekil verilmesi zordur. kolayca eski haline dönerler. Bu yuzden bazı şekillendirme teknikleri kullanılır. 2,5 cm çapında bir pvc boru 1cm yukseklikte kesilir. bir torbanın icine hazırlanan torf 3/4 yukseklikte doldurulup konik dag şekli verilir. en uste pvc boru yerleştirilir ve uzerine fidan kökler pvc nin etrafından dışarı sarkacak biçimde yerleştirilir. ufak çubuklar ve kurdanlar vasıtası ile kökler biçimlendirilir, şekil verilip organize edilerek sabitlenir. Adenium fidanı da pvc nin uzerinde duzgun duracak biçimde bir çubuka baglanıp sabitlenir. daha sonra kalan torf kökleri kapatacak biçimde doldurulur iyice bastırılır ve torbanın agzı buzulup baglanır.ustten sulama yeri bırakılır.
( AdeniumBonsaiPart2.gif )(en alttaki çizim)
2- Kök biçimlendirme için kullanılan bir teknik de 'kil topagı' teknigidir. Tepe biçimli bir kil topagı yapılır. Adenium fidanının kökleri her yana açılarak bu sert kil topagının uzerine oturtulur. kil topagının uzerine köklerin yerleşecegi biçimde yivler, oyuklar kazılır ve kökler arzu edilen şekilde organize edilip topak uzerinde sabitlenir ve kil topak ile birlikte torfa dikilir.
( AdeniumBonsaiFig1.jpg AdeniumBonsaiFig2.jpg)
3- Adenium fidanlarında kökler zayıf ve az miktardadır. Kalın kök sayısını artırmak için saçak kökler arasindan iri olanlar seçilir ve dibe yakın kesilir. Buradan bitki ikincil kökler yapar ancak bu teknikte kesik köklerin mantar enfeksiyonu riski vardır. kökler kesilip bitki tekrar torfa dikilmeden fungusit uygulaması yapılır. Bu teknikte bitki cok daha gevşek bir ortama dikilmelidir. Tabi yine hindistancevizi kabugu tozu, kum ve pirinç kuspesi karışımı. (AdeniumBonsai01.jpg)
Adenium Bonsai Teknikleri Alıntı:
http://www.siamadenium.com