Orman Kanunları yeniden gözden geçirilmeli.
Merhaba,
Orman Kanunları yeniden gözden geçirilmeli. Bu tür tartışmalara bir son vermek için izlenecek en iyi yol yine hukuktan geçer. Ama doğru ve tarafsız hukuk. Gerektiğinde sadece ormanın lehine yorumlanabilecek muğlak ifadeler değil.
Orman kanununun ilk çıktığı 1937 den beri, sadece ormanı koruma adına konulan katı prensiplerin ve tek taraflı kanunların ormanlarımıza hiçbir fayda getiremediği ortadadır. Ancak nedense her gelen hükümet aynı yanlışları yapmayı inatla sürdürmektedir
Ormanlarını geliştirmeyi başarabilen ülkelere bakmak ta hiç akıllarına gelmemiş olacak ki. Hala Orman Bölge Müdürlükleri, Anayasaya ve kanunlara rağmen kaş yaparken göz çıkarmaya devam ediyor.
İlk önce yapılması gereken insana değer vermektir.İnsan faktörünü hesaba katmadan yapılan hiç bir planın başarıya ulaşma şansı yoktur.
Önce insanımızı ve orman köylüsüne hak ettiği değeri verir, sonra da ondan ağaç ve ormana önem vermesini istersek zaten bütün ülkemiz ormanla dolar. Ama adaletsiz kanunlara ve muğlak ifadelere bir de basiretsiz yöneticilerin yaptığı hukuksuz uygulamalar eklenirse işte bu günkü gibi tartışır dururuz.Ormanlarımız da yok olur gider.
Önce,siyasilerin yaptığı yanlışları düzeltmek ,sonra da hukuk düzenlemelerini yapmak zorundayız.
Kimse orman alanlarını tahrip edememeli cezalar caydırıcı olmalı. Ama aynı zamanda kanunlar da mantıklı,tarafsız ve adaletli de olmalı.
Orman Müdürlükleri keyfi davranmamalı, işlerini, yapmalı,vatandaşa doğru bilgi verilmeli, neresi orman neresi tarla belli olmalı.
Malesef ülkemizde1937 yılında 3116 sayılı kanunla başlatılan Orman Kadastrosu bitirilememiştir. Ülkemizdeki ormanların dörtte biri hala orman statüsünü kazanamamıştır. Herşey belirsizdir. Neresi orman neresi tarla belli değildir. Böyle olunca da orman müdürlükleri halka ve köylüye zulüme devam etmekte bir sakınca görmemektedir.
Adaletin yükünü boş yere ağırlaştıran yüzbinlerce dava sırf orman kadastrosu bitirilemediği veya adaletli davranılmadığından devam etmektedir. Peki acaba en fazla insan ve para desteğini alabilen Orman Bakanlıkları 1937 den beri neden bu işi bitirememişlerdir. Çok mu zor.? Son çalışan sayısı sanırım 60,000'in üzerinde ve bütçeside en fazla olan bakanlıkların arasındaydı.
Sadece tek taraflı hesap sorulan bir ülkede ormanlar gelişemez. Dededen kalma tapulu tarlalarında ağaç yetişmesine izin verdiği için hukuk hileleri ve adaletsiz orman mevzuatıyla arazisine el konulan biri,ağaç ve orman için ne yapabilir söylermisiniz? Diğer tarlasındaki ağaçların akibeti ne olacaktır ?
Ayrıca zararsız köylünün tarlasına saldıran orman müdürlükleri,Şehirlerde orman arazilerini işgal edenlere ve ormana esas zararı verenlere karşı ACABA neden bu kadar aciz kalmaktadır ?Görevlerini yapmalarını engelleyen nedir?
Bu soruların cevapları 70 yılda bitirilememiş orman kadastrosu kadar önemlidir.
Saygılar
|