Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir
Sayın omar,
Bu bitki, bizim bu başlıkta "ful" adı altında konuştuğumuz "Jasminum Sambac" ile akraba olmasa gerek. Zira bizim "ful", yasemin familyasından. Sizin bu bitkinin ise Latince adında aile adı farklı görünüyor.
Ben bu bitkiyi gençlik yıllarındaki Akdeniz yazlarından çok iyi biliyorum. Sıcak, deniz kokulu, hafiften esintili bir yaz akşamında, burnunuza tuhaf hoşlukta bir çiçek kokusu gelir ve sizi çeker alır, yanına getirir. "Nereden geliyor bu koku" diye yerlerde çiçek ararken boyunuzca karşınızda duran çalımsı minik ağacın dallarının ucundaki çiçeklere doğru yaklaşırken bulursunuz kendinizi.
Ancak, daha da yaklaşınca, bir yandan cezbedici bir koku ile aynı anda biraz da rahatsız eden farklı, kötü bir koku eşlik eder... Hele ki çiçekleri koparıp suya koyarsanız çiçekleri beyazlığını kaybederken...
Dolayısı ile beni koku açısından oldum olası tatmin etmemiştir bu Clerodendrum fragrans...
O yüzden, müsadenizle, bizim canım "ful" ile bağdaştırmama taraftarı benim gönlüm bu çalıyı.
Hatta şu sitedeki tanıtımında mealen "yaprakları elinizle ovuşturduğunuzda fıstık ezmesi gibi -yer fıstığı ezmesi- bir koku gelir" yazıyor...
|
Sayın Lerdemir, Sayın Omar Arap fulünden bende de var. Ben de adını Ful diye biliyordum. Sonra bir gün Elfogi'ye resmini gönderip sorduğumda bana Arap fulü olduğunu söyledi.
Çiçeğinin kokusu bayağı yoğun ve farklı; ama güzel. Baharatımsı bir kokusu var. Ben kışın o çiçeği yattığım odaya alıyorum, yazın bahçeye çıkarıyorum. Ama yaprağının söylediğiniz gibi kötü bir kokusu yok. Hatta şu anda bu yazıyı yazarken gittim özellikle yaprağından koparıp elimde ovuşturdum ama hala kötü koku alamıyorum

Acaba kokuyu yaşadığı iklimin şartlarımı etkiliyor. Çünkü aynı bitkinin farklı yörelerde farklı koktuğunu duymuştum.
Bu arada ben bu çiçeği ful olarak bildiğimden, fule uygulanan herşeyi (kabak ve domates rendesi, toprağına da paslı çivi koydum bir kaç tane) buna da uyguladım . Geçen yaz dolu dolu çiçek açtı. Hatta kışın da tomurcuk yapmaya devam etti ama soğuktan açamadı. Çiçeklerinden balımsı tatlı bir sıvı damlıyor. Ama domatese sapladığımda pek uzun yaşamadı. Dalında daha uzun yaşıyor.
Ben bu çiçeği seviyorum.