View Single Post
Eski 23-04-2008, 16:58   #158
tugo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-07-2007
Süs havuzu uygulamam

Daha önce 113-117-123-124-133-136 ve 142 nolu mesajlarımda bahsettiğim süs havuzu yapımında belirli bir noktaya geldim. Esasında kafanızda şekillendikten sonra, birkaç günlük bir iş ama kendiminkini yaparken müşteriler çıktı onlara öncelik verdim

Çeşitli yapım imkanlarını detaylı inceledikten sonra yapı marketlerdeki hazır havuzlar, beton veya elyaf inşaat yerine bence en pratik ve kullanışlı gördüğüm liner kaplama metodunu seçtim.

- Bahçedeki uygun alanın kısıtlı olması nedeniyle daha hareketli bir form veremedim.

- Kazılacak yerin işaretlemesini yaptıktan sonra, kendim kazıya başladım. Fakat ilk 20 cm lik yumuşak tabakanın altından kayalar çıkmaya başlayınca bir kepçe çağırmak zorunda kaldım.

– Kepçenin, bahçeye girmesi ve çıkması 20 dakika sürdü, saat üctreti olan 50,- YTL ye bence ucuz ve pratik oldu. Boy 5 m. En 2.40 m. derinlik 40 – 110cm.

-Kayalık zeminden korktuğum için, ilave tedbirler almak zorunda kaldım. Kayaların gözüktüğü yerleri poliüretan ile şapkaladım. Yine fazladan, ilk örtü olarak bir arkadaşımda işine yaramayan ayakkabı astarlığını kullandım.

-Üzerine tek parçalı tır brandasını (yeşil) serdim ki bunu Todor’dan öğrenmiştim (Todor’a çok teşekkürler). 40m2 100,-YTL.

-En üstüne de EPDM denilen lineri serdim 286,- YTL (3,50 euro /m2) Teşekkürler Sn.Sukranayalp, bilgi sizden gelmişdi.)

-Ocak sonu,suyunu doldururdum, belki kirecini alabilirim diye filtreledim. 9.000 litre su aldı.Çevrede aynı sudan kullanılan havuzlarda bir problem olmadığı için ayrıca su tahlili yaptırmadım.

-Havuz suyu 1 aya yakın dinlendikten sonra Palmiye Merkezinden aldığım 7 adet nilüfer, ile Su Kannasını Şubat sonu, hazırlık olsun diye suyun içerisine, Kalla ve Palmefolia’ ları çevresine yerleştirdim. 2 Nilüferin tomurcukları şu anda tam su yüzeyine ulaştı.

-Mart sonu, bir adet dalgıç pompa (100,- YTL) ile kendi yaptığım kovalı filtre sistemini (yaklaşık 25,- YTL) arada sırada çalıştırmaya başladım. Dalgıç pompa son derece sessiz, duyulmuyor, su dışında denediğinizde çok az bir ses geliyor. 0,5 hp gücünde, filtre çıkışı ölçümlerime göre saatte 2.400 litre suyu döndürüyor. Bu da 4 saatte bir komple devir yapıyor. Günde 8 saat ayda 30 gün çalıştırılırsa 14 – 15,- YTL elektrik sarfiyatı yapacak.

-İşin en zor ve halen daha bitmeyen ve bitmiyecek kısmı, çevre taşlarının düzenlenmesi ve şelalenin yapımı oldu. Tamamen bir yetenek ve estetik işi. O da bende yok. Herkes kendi zevk ve yeteneğine göre bir şekil verebilir.
Kovalı filtre daha sarmaşık tipi bir bitki ile gizlenecek.

-Resimde gördüğünüz kadarıyla kayrak ve sünger taşı 175 YTL tuttu. En yakın yerden aldığım için pahallıya geldi.

-Toplam maliyet, bitkiler ve balıklar hariç 730,- YTL

Filtrenin devreye girmesinden sonra 8 tane 10 cm.lik koi balığı koydum. Henüz daha resim çektirmiyorlar. Sabah erken saatlerde gezinip, daha sonra havuzun en derin yerinde birikiyorlar.

Havuz suyuna arada sırada yaptığım filtre sistemini çalıştırmaktan öteye henüz hiçbir müdahalede bulunmadım. Dönem dönem kendiliğinden berraklaşıyor, sonra da bulanık oluyor. Ancak zaten şu anda havuzun içinde, bir becerikli insanın marifeti olan 3-4 kürek sarı toprak var, dışarı çekeceğim.
Esasında su, bu haliyle çok tabii ve hoş olmasına karşın, yakında bazı berraklaştırma denemeleri yapacağım çünkü müşteri talepleri bu yönde.

Yazı çok uzadı, arzu eden arkadaşlarımıza sorduklarında verebileceğim bir yığın detay var. Bu işin öncesi ve sonrası gerçekten hoş bir macera. Hele hele çevrede meydana gelen değişimler ve gözlemlerim daha enteresan. Bunları da başka bir mesajda yazarım.

Saygılar

Eklenen Resimler

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön