Konu: sümbül
View Single Post
Eski 22-04-2008, 23:01   #122
Wallnut
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2007
Merhabalar.
Sümbül lerin çogaltılması hk.yazıları okumadım (Site içinde)Uzman arkadaşlar bilği vermişlerdir sanırım. Benim öğrendiklerimle çok başarılı sonuçlar aldım.
1-Yaprak çeliklerinden.(Taze çiçek açmaya başladıgında 6 -7 cm kesilen yaprak(kum-torf-y.gübre) 5cm gömülerek sıcak ortamda (Varsa herhangi bir hormon-ben take root kullanıyorum)yaprak diplerinden yeni sogancıklar oluşuyor.
2-Çiceklenmenin sonunda yapraklar sararınca toprak seviyesinde yatırıp kurumasını bekleyin.Soganları söküp ortamınızın en sıcak( gölgede ) alanında kurumasını 2 hafta kadar bekleyin.
2a-Kuru soganları yukarıdan aşağı sdogru cizikler atarak yaralıyorsunuz.Mantar ilacına batırıp karışım halindeki toprağa( kasalarda )dikiyorsun.Rutubetli ortamda çok sayıda yeni soğancıklar oluşup eski sogan parcalanıyor.
2b-Soganın alt tabanı yuvarlak cizilerek göbek kısmı cıkarılıyor.Çıkan tabanlar ayrı,diğerleride ayrı olarak ilaçlanıp kasalara dikiliyor.Her sogan yapragının dibinden yeni sogancıklar üretmeye başlıyor
Bu yöntemler çoksayıda üretmek için uygulanıyor.(NC Dük Ünv .Uygulama Lab.)
Fazla teferruata girmeden bildiklerimi anlatmaya çalıştım.Bu bilğileri konunun uzmanı olan arkadaşlar vemişlerdir muhakkak.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön