View Single Post
Eski 08-05-2006, 09:20   #8
Erkan Aktaşgül
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Dün (7 Mayıs Pazar) havaların da bir nebze ısınmasını fırsat bilerek ilk IBA denememi yaptım en sonunda. Elimdeki 0,75 gr'lık IBA'yı ikiye böldüm. yaklaşık 0,38gr'lık IBA'yı 24ml saf alkolün içerisinde iyice karıştırdıktan sonra karışımın içerisine 24ml su koydum ve bir süre daha karıştırdım. Sonra Acer Palmatumlarımın bu sene ve geçen sene çıkan yaklaşık 2-3mm kalınlığındaki sürgünlerinden aldığım 10-15cm'lik çelikleri karışımın içerisine 2cm kadar daldırarak 4saniye beklettim ve geri çektim. Çelikteki alkolün uçmasını bekledikten sonra ise bunları torf, hindistan cevizi kabuğu ve perlit karışımlı hazır toprağa ektim. Her çeliği bir plastik bardağa yerleştirdim ve hafifçe suladım. İnşallah doğru yapmışımdır işlemleri.

Şimdi bu işlemleri doğru yapıp yapmadığımın dışında aklıma takılan konu bu çeliklerin üzerlerini sera benzeri kapatıp nem kaybetmelerine engel olmam gerekir mi yoksa balkonumda diğer ağaçlarımın arasında, ışık alan ama direk güneş değmeyecek bir ortamda bekletmem yeterli midir? Bu aşamadan sonra dikkat etmem gereken farklı bir husus var mıdır?

Kalan IBA'nın tamamını ya da onun da yarısını Haziran ayında tekrar acer çeliği almada kullanmayı düşünüyorum. Yukarıdaki oranlarla hazırladığım karışım bile yüzlerce çeliğe yetecek miktardaydı.

Yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkürler..

NoT: Mine hanım ve bonsaisever'in verdiği aşağıdaki linki bir süredir açamıyorum. Sorun bende mi yoksa linkte mi??
http://www.agr.ege.edu.tr/~fitekno/Doc12.htm

Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön