Dünya'da aklı başında politikalar üreten her ülkenin yabancı vatandaşlara karşılık toprak ve mülk satışı ile ilgili ciddi kısıtlamaları vardır. Eğer bu türden kısıtlamalara gidilmez ise günün birinde bir bakarız ülkede kendi vatandaşlarına yer kalmamış. İzmir'de yaşıyorum, Çeşme'de çok fazla Yunanistan vatandaşının toprak ve ev aldığını biliyorum. Düşünün şimdi ilerde param yeterli olduğunda Çeşme'den yazlık almak isteyeceğim. Fakat bu konuda kiminle muhatap olacağım? Yunanistan vatandaşları ile. Çünkü uzaktan belli olmasa da muhtemelen şu an Çeşme'nin yarısına yakını yabancıların elinde.
Ayrıca bu mülk veya arazilerden elde edilen gelirlerin de ne olacağını kestiremiyorum. Yabancı geliyor buradan bir ev alıyor. Kiraya veriyor Türk vatandaşına. Ödenen kira doğruca yurtdışına.
Konuyu politik başarı veya başarısızlık olarak düşünmek yerine ben sevgili yer sahiplerine ve emlakçılarımıza serzenişte bulunmak istiyorum. Hiç bir yabancı buraya gelip zorla toprak, mal, mülk almıyor. Sonuçta bunlar şirketler aracılığı ile pazarlanıyor. Bunları satanlar kim diye soracak olursak cevap basit: Bizleriz. Halk hata yapar peki ya satılmasına izin veren kim? Devlet (hükümet ile devleti karıştırmayın) Devletin kurum olarak hatalı kanunlar yüzünden sadece yapması gerekeni yaptığını düşünürsek eğer konu yine dönüp dolaşıp hükümete dayanıyor.
Zaten benim aklım almıyor, para karşılığı bir insan kendi toprağını nasıl olur da bir yabancıya satabilir? Ayrıca yabancılar buralardan ülkenin istikrarı veya ekonominin iyi gitmesi yüzünden toprak almıyorlar. Tam tersine buralardan ciddi kazanç sağlayabileceklerini bildikleri için toprak alıyorlar. Az biraz düşününce bütün herşey ortaya çıkar zaten.
Fazlasıyla detaylı bir konu fakat beni en çok üzen bu konuyla ilgili hiçbir duruşumuzun olmaması. Merak ediyorum benim elimde on yüz bin milyar tane milyon dolar olsa, al sana para ver bana İzmir'deki bütün arsa, bina, tarla ne varsa desem, hepsinin tapusunu kendi üstüme alsam sonra bunu kalkıp kıyının karşısından bir dostuma satsam, adam da bütün kiracıları vs... çıkartsa, köyleri boşaltsa ve karşı kıyıdan eş, dost, akraba, tanıdık kim varsa onları yerleştirse. Sonuç ne olabilir diye düşündünüz mü hiç?
|