View Single Post
Eski 13-04-2008, 08:21   #18
alice
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Ben bu bitkiyi ilk defa duydum. Nasıl bir bitki olduğu merakımla biraz bilgi edinmeye çalıştım.belki bu bitkiyi bilme adına bir katkım olur umarım. Mantık ilişkisine dayanarak yapmaya çalışıyorum görmedim duymadım o bakımdan.

1)
''DARDAĞAN : Bizim köylü ona “dağım” der. Çitlembik türü bir ağaç. Türkiye’de Güneydoğu Toroslar’ın çevresinde, dar bir koridorda kendiliğinden yetişir. Kimi kuşlar dardağan yemişini yutar, sindiremedikleri çok sert çekirdeğini dışkısıyla başka yere bırakır, dardağan soyu genellikle bu yolla çoğalır. Ardıçlarda olduğu gibi…
Mişelli toprağı dardağanın yetişebildiği ender yerlerden. Orada çok büyük dardağanlar vardı. Ağacın büyümesi, boylanması ve kucaklanabilir kalınlığa erişmesi yüzyılları alır. O nedenle, köyde bu ağaçlar hala duruyorsa (bence) bir yoldan korumaya alınmalı.
Dardağanın yemişi kızarmaya başlayınca minyatür bir portakal görünümü alır. Yarım santim çapındaki bu yemişin dış yüzeyi yenir, çekirdeği çıkarılır. Meyvenin kekrek-şekerli tadı var. Fakat ceviz, badem gibi kuruyemişlerle nefis bir karışım oluşturur. Kimi komşumuz dardağan yemişini sokuda çekirdeğiyle iyice döver, un haline getirirdi. Yine de yenirken bu undan çıtırdamalar gelirdi.
Cebinde kuruyemiş taşıyan çocuklar nevaleyi başkasına da vermek zorunda kalmasın diye gizliden yerdi. Ama karışımda dardağan varsa dudakları turuncuya keserdi. Dil yalan söylese de dudaklar gerçeği açıklardı.
Dardağanı bütün olarak yiyen çocuklar yanlarında bir çubuk taşırlardı. İçi boş kamıştan çekirdeği üflediler mi, otuz metre öteye fırlatırlardı. Arada bir böyle nefes yarışları da olurdu.
......''

http://www.taskesen.net/forum/viewto...klopedisi.html

2)
''dardagan agacının yoğun olarak bulunduğu bölge kütahyadır. bu agacın gövdelerinin, kahverenginin değişik tonlarını içermesi ve güzel desenler meydana getirmesi, kütahya porselenlerinin ilham kaynağıdır.''

''palmiye agacina benzer bir agacta yetisen; bordo-kahverengi arası renkli minik minik toplardan oluşan çekirdekli nefis meyve. eskiden külahlarda satılırdı.. yanında bir de kargı verirlerdi.. dardağanı yedikten sonra kargıyı ağzımıza koyup üflemek suretiyle çekirdeğini balkondan aşağı yollardık.''
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=dardagan

3)
Dardağan, çitlenbik bitkisi olabilir mi?

Bazı çitlenbik türleri için fotoğraf linkleri
http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=6011&c=226
Celtis caucasica ve Celtis tournefortii meyveleri
http://www.berkenyehaz.hu/index.php?page=termesek
Celtis occidentalis
http://commons.wikimedia.org/wiki/Im...lis-fruits.JPG
Celtis aetnensis
http://commons.wikimedia.org/wiki/Im..._aetnensis.jpg
Celtis aetnensis ağacı ve meyveleri
http://it.wikipedia.org/wiki/Celtis_aetnensis
Celtis sinensis
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Celtis_sinensis3.jpg

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön