Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel
Ben bu sene Rize'den 21 adet (her türden 3 tane) blueberry aldım. Sanırım mart başında tarlaya diktim, fakat toprak analizi yaptırmadım. 50 cm eninde 50 cm derinliğinde bir koridor kazdım ve buraya diktim, bu çukuru da 2 senelik inek zibili ile doldurdum. benim fideler 4 yaşında fakat 3-4 tanesi meyve tuttu, tutanlarda da 5'er tane meyve var.
Yusuf ustaoğlu'nun blueberrylerini gördüm daha 20cm boyundalar ama üzerlerinde bir sürü meyve var.
Bunun sebebi ne olabilir acaba?
|
sn çağatayyucel
Üretim saksısında ve tüplerde gereğinden fazla kalan blueberryler besin ortamı yetersizliği ile vejetatif gelişimde yavaşlamayla birlikte erken yaşlanma ve erken verime yatma gibi belirtiler gösterirler .sanırım 20 cm boyundaki bitkiler bu yüzden meyveye yatmış.
Sizin blueberryler her nekadar 3 yaşında olsalar da bu yıl yeni dikilmelerinden dolayı kök ve dal gelişmine (vejetatif ) ağırlık vermek gibi bir süreç içerisine girdikleri kanısındayım. Bitkilerde sağlıklı bir vejetatif gelişme için dikimden sonraki ilk iki yıl oluşan çiçekler koparmak gerekir. Size tavsiyem toprak ph ının 4.0-5.5 arasıda olmasını sağlayacak önlemleri alarak yılık budamalarınızı yapmanız . Gübre verirken yılda 3 kez azar azar uygulamanız.
Bol verimli blueberryler