Çok eski bir başlığı güncellemek ne kadar iyi bir fikir bilemiyorum ancak buradaki tartışmanın önemini başımdan geçen bir olayla anlatmak, pratikte ne gibi tehlikeleri olabileceğinden bahsetmek istiyorum 3 sene kadar önce sucul bir ithal bitki aldım, adını hatırlamadığım bir seradan. Bir kabın içine su doldurup bu bitkiyi bıraktım ve tüm kabın yüzeyini kaplamasını çiçekler açmasını izledim. Geçen zamanda sitenize üye oldum ve 14. 5. 2007 de bitkiyi bir bilene danıştım ancak pek bilinen birşey olmadığı için bir cevap gelmedi.
(
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=785 )
Ama içime bir kez bir kurt düştü araştırmaya başladım ve ne olduğunu buldum.
Eichhornia crassipes / water hyacinth
Bu kelimeyi arattığınız zaman, bu bitkinin ne kadar hızlı su yüzeyinde yayılıp dip yosununun ışık almasını engellediğini ve göl ve hafif debili akarsuları nasıl öldürdüğünü, güzel çiçeğine aldanıp evlerde beslendiği su değişimleri sırasında tohumlarının kanalizasyon vasıtasıyla su kaynaklarına ulaştıklarını ve bunlara benzer birçok makale ve/veya magazin haber bulabilirsiniz. İçimizden çıkıp çamurlu su yerine mor çiçekli göller görüp oksijen solumayı tercih ederim diyenler olabilir ancak ekolojinin insansal estetik kaygıları ve ekonomik planlarıyla hiç bir alaksı yok. Hatta ekoloji bu gibi iyi niyetli durumlarda oldukça gaddar davranabiliyor. Okuduğum makalelerde bu bitkinin bir kaç istisnai durum dışında soğuğa dayanamadığı yazılıydı, denemek için kışı balkonumda kapalı bir kapta geçirmesini sağladım suyu defalarca donduğu halde şubat ayı sonunda köklerinden yeniden yeşil yapraklar çıkarttı ve şu an Istanbul'un kışına rağmen tamamen toparlamış durumda Bundan 10 sene öncesinde Türkiye'de afrika yaban arısı türü yoktu, bir gün bir üniversitenin iklim odasının camı kırılıp kraliçe arı kaçana kadar. Bu gün akdeniz bölgesinde bulunabilen bir tür ve arıcılığı imkansız kıldığı gibi bir çok böcek türünün kökünü kazıdıkları tahmin ediliyor ve bir kaç kezde insan ölümüne neden oldular. Farkına varmadan takibimiz dışına çıkacak bir bitki türünün neler yapabileceğini nelere mal olabileceğini kestirmek imkansız ve görünen o ki seralarda benim aldığım bu bitkinin ithalatında hiç bir denetleme yok. Denetleme olmayınca kısıtlama da olmuyor buda yasal bir zemin sağlıyor, ama doğru olduğu anlamına gelmez.
Forum moderatörleri bu ve benzeri bitkiler için bir başlık açabilir en azından bu bölümde belli türler için uyarıları paylaşabiliriz diye düşündüğüm için ve konuyla alakalı olduğundan be kaygımı paylaşmak istedim.