08-04-2008, 18:09
|
#26
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
|
Alıntı:
'Gölevez' keşfedilmeyi bekliyor
Son yıllarda sıklıkla görülen bağırsak kanserine karşı iyi geldiği uzmanlar tarafından da onaylanan gölevez bitkisi, Akdeniz sahillerinde keşfedilmeyi bekliyor.
Tropikal iklim kuşağının hakim olduğu Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yetişen ve 400-500 milyon insanın temel gıda kaynağı haline gelen gölevez bitkisi, Türkiye'de henüz çok fazla tanınmıyor.
Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü'nce adaptasyon çalışmaları yapılan gölevez bitkisinin bağırsak kanserine iyi geldiği belirtildi. Gıda Yüksek Mühendisi Mevlüt Şen, gölevez bitkisinin anavatanının, tropikal iklim kuşağının hakim olduğu Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adaları olduğunu belirterek, Türkiye'de ise Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçesi ile Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinin sahil kesimlerinde yetiştirildiğini söyledi.
Gölevezin uzun saplarının üzerindeki geniş yapraklarıyla dikkati çeken,
nişastalı bitkiler sınıfında yer alan ve potasyum açısından zengin bir bitki olduğuna dikkat çeken Şen, bitkinin Türkiye'de çok fazla tanınmadığını vurguladı. Gölevezin, Asya, Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yaşayan 400-500 milyon insanın temel gıda kaynağı olduğunu ifade eden Şen, bitkinin, sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmediği, rakımın düşük olduğu ova kesiminde, sulama olanakları ve taban suyu uygun arazilerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsiminde yetiştirildiğini kaydetti. Mevlüt Şen, yapılan araştırmalarda Gölevez'in kanserojen maddeyi emme miktarının, çift yapraklı olan patates yumrusu ve lahana yapraklarının hücre zarlarındaki emme miktarından oldukça yüksek bulunduğunun altını çizdi.
Gölevez yumrularının haşlanıp sumak, limon ve tuz ilavesiyle yendiğini anlatan Şen, "Çiğ halde yenmez. Suda pişirilirken bamya gibi musilaj madde salgılamaktadır. Bu salgıyı önlemek için bir miktar limon sıkılmalıdır. Yumrularından da yemek yapılır. Kuru fasulye ve nohut yemekleri gibi isteğe bağlı olarak et ile haşlanarak yemeği yapılmaktadır. Tropik ve subturopik ülkelerde gölevez yumrusu konserve, püre, un, cips, şehriye, ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Gölevez yumrusundan mantı, gıdalara katkı için un, nişasta, kabuklarından yem, yapraklarından da sarma yapılmaktadır. Gölevez yumrusu unu keklere ve ekmeklere katılmakta, güveci, közlemesi, ve yüksük çorbası da yapılmaktadır. Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya
üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin dünya üretimi 5 milyon 695 bin ton olup Türkiye üretimi ise bin tondur" dedi.
Gölevez, yılanlıgiller familyasından olup 'kolokas' olarak da bilinir. Yaygın olarak bilinen adı 'taro'dur. Dik bir şekilde çıkan uzun yaprak saplarının üzerinde geniş yapraklarıyla otsu yapıda olan gölevez, bir yıllık bir bitkidir. Yaprak sapları, toprak altındaki yumru ve yumurcakların tepesindeki helezonların içinden çıkmaktadır. Yumruları silindir ve küre şeklindedir Yumruların etrafını saracak şekilde yanlarından yumrucuklar çıkmaktadır. Gölevezin yaprağı fil kulağı çiçeğinin yapraklarına benzer.
Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu tropik bölgelerde dikimden sonra sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişir.
|
Alıntı
|
|
|