Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana
Sana tavsiyem %40 torf,%40 tarla toprağı ,%20 (kalın taneli dere kumu) karışımı hazırlayıp geniş bir saksıda denem yapman.
|
Tourkana'nın önerisine bir iki ekleme yapayım. Bu karışım bizim Türkiye'de imkansızlıklar nedeniyle kullandığımız karışımlardan biri. Normalde torf çok fazla su tutup kök çürümesine neden olabilir diye bonsaide ya hiç kullanmıyorlar ya da çok az kullanıyorlar. Kullandıkları topraklar torfun sağladığı bazı avantajları da içerdiğinden ihtiyaçları da daha az oluyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana
Su ne kadar sürede süzülüyor, iyice bir incele.
|
Bu bakımdan, Saksıya koyduğun suyun büyük bir bölümünün aşağıdan çıktığından emin olman ve sulamadan önce mutlaka ıslak olup olmadığını kontrol etmen gerekiyor.
Bir başka eklememse, tarla toprağı konusunda. Orada durum nasıl bilmiyorum. Türkiye'de hazır tarla toprağı satılmıyor. Sorduğunda önerilen en yakın malzeme benzer bir toprakla hazırlanmış katı gübre karışımları. Eğer kullanacağın toprak daha önceden gübreye maruz kalmışsa bile kullanmamak gerekirken bunlar direk gübre oluyor. Kullanılmaması gerek.
Bizler bu toprağı (sanşlıysak), doğadan toplamaya çalışıyoruz. Yüzeyin 20-30 cm altından kum gibi olmayan, kil, kireç ve tuz içermeyen bir toprak almak gerekiyor. İmkanın varsa kullanmadan önce 100-150 derece fırında 30 dk kadar pişirerek sterilize etmek gerek.