Sn. fundagor,
Anladığım kadar bahçende yere ekili mor salkımın var. Çoğaltma için bu çok büyük bir avantaj. Ben çok araştırdım,
Çoğaltma yöntemi olarak yumuşak çelik ve kök çeliği yöntemi öneriliyor. Yumuşak çelik yönteminde yeni çıkan taze filizlerin 5-6 cm’lik uçları keskin bıçakla kesilip, 1 numaralı köklendiriciye batırılarak ekilir.
Kökleninceye kadar gölgede tutma, sürekli nemlendirme ve rüzgardan korunma da önemli. Ben iki ay önce dal çeliklerinden 3 nulu köklendirme hormonu ile ümitsiz bir deneme yaptım. Çeliklerden çıkan filizler hala canlı duruyor, ancak köklenme olduğundan hala emin değilim.
Size önereceğim en hızlı ve çok sayıda köklendirebilme yöntemi, mümkünse toprak altından ağaca zarar vermeden kök çelikleri çıkarıp 10-15 cm'lik parçalar halinde köklendiriciye batırıp ekmenizdir. Ancak bonsaiye ulaşmak havai köklendirme ile daha erken olur.
Bonsaiye başlamak için mor salkımların gelişmesini beklemekle kalmayın, uygun fidanlar bulup, budama telleme gibi teknikleri uygulayın. Eminim bu size büyük keyif vermecektir.
Aramıza hoşgeldiniz.
|