View Single Post
Eski 31-03-2008, 22:29   #1227
vyssera
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Arkadaşlar yoğun geçen 2 günden sonra herkese merhaba,

Ali hocam, sorduğunuz soruların bir kısmı benim aklıma da gelmişti. Mesela bazı arkadaşların foruma devamlılığı neden olmuyor, ya da neden vazgeçiyorlar? Bir kısmının dünya işlerine dalıp gittiği bir gerçek. İş-güç derken kendilerine vakit ayıramıyorlar. Bu gibi sebepleri ayırırsak, ana sebepler şunlar olabilir,

* Bonsai'nin aslında ne olduğunu öğrenince, yapamayacaklarını düşünüp vazgeçenler oluyor.
* Bonsai denemeleri kendince başarısız olanların hevesi kaçabiliyor.
* İlk başta yaşanan yoğun heyecanla, mevsimli mevsimsiz, zamanlı zamansız, doğru yanlış, uygulamalar yapıp, gerek ağaçları öldürüp, gerek forumda olumsuz tepki alan arkadaşlar, kabuğuna çekiliyor.
* Sanal dünyadaki yerini, günlük yaşamdaki yerinden daha çok seven arkadaşlar, buradaki tepkilere ya da övgülere sanılandan çok daha fazla önem veriyor, belki bonsai için forum, forum için bonsai'ye dönüşüyor. Yani araç olan forum amaç haline geliyor. Bu düzen bir süre sonra, olumsuzluklar yaşanınca bozuluyor.
* Forumdan uzaklaştıktan sonra ne yaptıklarını bilmediğim bir grup insan ise şöyle: Şans eseri foruma düşüyor, telleme ve şekil verme gibi bazı konulara bakıyor, uygulamalara göz gezdiriyor, kapıldığı heyecanla, gidip herhangi bir fidan alıyor. bu fidanı gelişigüzel telliyor, hemen fotoğraflarını çekip foruma yüklüyor, eleştiriler de geldi mi, yaptığı işin hiç de olmadığını farkediyor, sonra da kayboluyorlar Aslında o kişinin yapması gereken, hele de sıfırdan başlıyorsa fikir almak olmalı, ama insan psikolojisi demek böyle. Ben de yapmışımdır bunu.

Bana göre bu iş eğer bir sanat ise, herkesin kalıcı olmaması doğaldır. Bu sanatı benimseyenler ve bu forumu mekanı görenler kalacaktır.

Bayanların çok ilgi göstermemesi nedendir tam bilemesem de, bonsai biraz erkek sanatı gibi bir izlenim var bende de, yanlış anlaşılmasın bayanlar yapamaz anlamında değil, ama erkeklerin tercih ettiği bir sanat gibi, neden böyle bilmiyorum. Belki benim gözlemim yanlıştır.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön