View Single Post
Eski 30-03-2008, 23:25   #1225
polatuz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Hanımların bonsaiye ilgilerini yaş meselesine bağlamak sadece espriden ibaretti. Ama diğer konu, yanı "Bugün bir bonsai yaptım" konusuna gelince bu konuda ısrarcıyım. Yani bu yaklaşım yanlış bir izlenim uyandırıyor. Bence bir bitkiye bonsai demek için, o bitkinin bonsai eğitiminden geçtikten sonra en az bir yıl geçirmiş olması gerekiyor. Bu işe yeni başlayanların hayal kırıklığı yaşayıp vazgeçmemesi için, karşılaşacakları risklere (bitkilerinin ölümü riski), baştan hazırlıklı olmaları gerekiyor. Bonsai yetiştiriciliğini, "Bugün bir bonsai yaptım" kolaycılığına indirgemememiz gerekiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eaglion Mesajı Göster
Bugün, bu ve benzeri birkaç sitede belki onlarca yılını değil ama önemli bir emeğini bu işe harcayan pekçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlar marketlerden aldıkları malsailerle ben bonsai ile ilgileniyorum diyen kişiler değil.
Henüz onlarca yıllarını veremeseler de, Türkiye'de, şimdiye kadar bunca yılını vermiş, ama ne kendine ne de bir başkasına her hangibir katkısı olmamış pekçok kişiden daha fazla Türk Bonsaisi için emek sarfediyorlar.
Bugün çok şanslıyız. Çünkü agaclar.net gibi sitelerde bilgiyi paylaşabiliyoruz. Bu uğraşa onlarca yıl önce başlayanların böyle bir şansları yoktu. Çünkü bilgiyi paylaşabileceğimiz internet sitelerine katılacak kişiler yoktu. Siteler yoktu demiyorum çünkü yıllar önce bir Türk bonsai internet sitesini kurma teşebbüsünde ben bulunmuştum. Ama o zamanlar ne yazık ki internet diye bir iletişim ortamının varlığından haberdar olan kişi sayısı bile çok azdı. (Google kurulmadan önce altavista diye müthiş bir arama motorunun olduğunu bilen bugün kaç kişi var.)

Benim savunduğum tezler, insanların hevesini kırmaya yönelik değil. Sadece geçmiş deneyimlerime dayanarak, büyük hayal kırıklıklarına neden olabilecek hatalardan onları korumaya çalışmaktan ibarettir. Gelecek baharda eğer hala burada, bu yıl eğitimine başladığımız fidanlarımızın, değerli bonsai adaylarımızın gelişimini birbirimizle paylaşıyor olursak, o zaman belki de gereksiz bir tartışma başlatmış olduğumu düşüneceğim. Yarışmalar konusunda da belki abartılı olumsuz görüş belirtmiş olabilirim. Ne de olsa bu yarışmaya katılmayı ben de istedim. Ama yine de en az bir yıl bonsai eğitimi geçirmiş bonsai adaylarının bu yarışmalar için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Ağaçlarınız uzun ömürlü olsun.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön