Sağlık Bakanlığı, 'Kahvaltının önemi' başlıklı bir broşür yayınlamış. Bu broşürde kahvaltının ne kadar önemli olduğu anlatılarak 4 ayrı ideal kahvaltı menüsünün
nasıl olacağını resmi olarak belirlenmiş. Ayrıca öğünlerin içinde sabah kahvaltısının çok önemli olduğu, akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçtiği, bu süre içinde vücudun kandaki besinlerin
tümünü kullandığı, kahvaltı yapılmadığında kan şekerinin düşeceği, baş ağrısı,
dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanacağı belirtilmiş. Broşürde önerilen
kahvaltı çeşitleri şöyle::
"-Bir su bardağı süt,
bir kibrit kutusu beyaz peynir,
5-6 adet zeytin, domates,
1-2 dilim ekmek,
-Bir su bardağı sütle karıştırılmış kahvaltılık tahıl ürünü,
1 çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu,
-Bir su bardağı süt,
bir yumurta,
bir dilim reçelli ekmek,
bir adet mandalina,
-Bir su bardağı süt,
tahin-pekmez,
4-5 adet ceviz içi, 1
adet mandalina."
Zayıf bünyeli olanların kahvaltılarına pekmez, bal, reçel, marmelat, fındık ezmesi ekleyebilecekleri, yumurtanın kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika daha pişirilmesi gerektiği öneriliyor.
Broşürde, kahvaltıda içilen çayın besinlerde bulunan yararlı maddelerin emilimini engellediği için çayın açık ve limonlu olması gerektiği, daha çok ıhlamur gibi bitki çayların içilmesini, ancak sütün tercih edilmesi önerilmekle birlikte besin içeriği zengin olması nedeniyle evde yapılan tarhana, yayla, mercimek çorbalarının da kahvaltıda tüketilebileceği belirtiliyor.
Bknz:
http://www.saglik.gov.tr/TR/BelgeGos...F62AD22E1A9C73