View Single Post
Eski 29-03-2008, 23:40   #1223
Eaglion
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polatuz Mesajı Göster
Bu anlamda bu sitenin bonsai yarışmaları da aslında yanlış bir süreç. Bu site onyıllara uzanan bir yaşa eriştiğinde, o zaman yarışmalar anlam kazanacak.
Sayın Polatuz,

Yazdıklarınızda çok haklısınız. Uzun ve meşakatli bir süreç. Yalnız size katılmadığım nokta; yarışma hakkındaki düşünceniz. Bu yarışmaların olmasını da, hem bizler hem de Türk Bonsaisi için önemli.

Bundan sonra yazacaklarım şahsınıza yönelik değil. Sadece böyle bir yarışmanın bizim için ne ifade ettiğini anlatabilmek için yazıyorum. Lütfen yanlış anlamayınız.

Bugün, bu ve benzeri birkaç sitede belki onlarca yılını değil ama önemli bir emeğini bu işe harcayan pekçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlar marketlerden aldıkları malsailerle ben bonsai ile ilgileniyorum diyen kişiler değil.

Henüz onlarca yıllarını veremeseler de, Türkiye'de, şimdiye kadar bunca yılını vermiş, ama ne kendine ne de bir başkasına her hangibir katkısı olmamış pekçok kişiden daha fazla Türk Bonsaisi için emek sarfediyorlar.

Orasını burasunu kesip, küçük kalmaya ikna etmeye çalıştığımız ağaçlara bu nedenle, (öyle olmadığını bildiğimiz halde), "Bugün bir bonsai yaptım" gözüyle bakıyoruz.

Yarışma kriterlerine bakacak olursanız "En güzel bonsai kimde?" değil "En güzel potansiyeli kim bulmuş? Kim teknikleri doğru uygulamış? "şeklinde. Bu yarışma sayesinde bir taraftan kendi kendimiz eğitirken diğer taraftanda başarılı olmak için işi daha da ciddiye almaya çalışıyoruz.

Bir de iyi seçilen fidanın, bir gün içerisinde bonsaiye dönüşmemesi gibi bir kural olduğunu sanmıyorum. Belki bonsaide ustalaşmak yıllar alabilir ama doğru bir fidan seçimiyle çok kısa sürede de, bir bonsai yapılabilir. Bir videosunda, şu anda, dünyanın yaşayan en iyisi ustası kabul edilen Kimura ustanın bile aynı cümleyi kurduğunu duydum.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön