Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon
Çok şaşırdım bu bilgilere.
Montivipera, Peki bu kertenkelenin de yılanlar gibi dilleri var mı? Isırma eğilimleri var mıdır? Diğer bildiğimiz kertenkeleler gibi zarasızlar mıdır?
Bir de hep kafama takılmıştır, halk arasında "yılan soktu" denilir. Ama yılan aslında ısırmaz mı?
|
Selamlar,
Kertenkelelerde de dil vardır. Özellikle Gekonidlerin gözlerini temizlemek için ve beslenirkenki yalanmalarını izlemek çok hoşuma gider
Birçok hayvan gibi kertenkele ve yılanlar da rahatsız edildiklerinde ısırabilir. Tabi bazı türler çok sakindir, çok zor ısırır. Bazıları da çok sinirli olurlar ve hemen ısırırlar. Ancak daha önce de yazdığım gibi dünyada sadece iki tür zehirli kertenkele vardır, onlar da Türkiye'de yok zaten. Onun dışındaki kertenkelerin verebileceği tek zarar ısırmaktır. Büyük olan kertenkeleler (
Laudakia,
Eumeces gibi) ısırdıklarında epey acıtabilir, bundan öte de bir zararları dokunmaz. Sadece eğer ufak bir kanama gerçekleşirse kertenkelenin dişlerinden parazit, bakteri
vb. bulaşması suretiyle ikincil bir enfeksiyon olabilir ve bölgede hafif kızarma görülebilir. Ancak bu çok sık görülmez. Çünkü kanatacak kadar ısırabilen kertenkelerle o kadar yakınlaşmak zaten pek mümkün değil.
Sürüngenlerin zaten bizi görünce ilk düşündükleri şey kaçmaktır. Benim arazilerde gözlemlediğim kadarıyla, söz konusu olan, göreceli olarak yılan görünümlü kertenkelerde kaçma eğilimi daha da fazladır. Bunun ötesinde zaten belirttim, diğer kertenkeler gibi bunlar da zararsızdırlar.
Yılan ısırmasına gelince, evet dediğiniz gibi YILANLAR SOKMAZ, ISIRIR. Halk arasında böyle bir kullanım yerleşmiştir. Ancak kimileri yılanların dilleriyle soktuğunu düşünüyor. Böyle bir şey yok tabi ki, dişleriyle ısırırlar. Zehirli yılanlarda ise özelleşmiş, diğer dişlerden daha uzun olan zehir dişleri vardır. Zehir dişlerinin farklı yapıları vardır. Örneğin engereklerde öndeki zehir dişleri çok uzu olduğundan ağız kapalıyken yatık şekilde dururlar. Isırmak için ağız açıldığında ise dikleşirler. Dillerini ise havadaki koku partiküllerini almak amacıyla dışarı çıkarırlar.
Şunu da hemen belirteyim ki doğada karşılaştığımız yılanların çoğunluğu muhtemelen zehirsiz yılanlardır. Bu konuyla ilgili bu başlık altında yazdığım "
Türkiye'nin Zehirli Yılanları" başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Saygılarımla
Naşit İĞCİ